Ena izmed roparjevih mask v dokaznem gradivu. Foto: Policijska uprava Celje
Ena izmed roparjevih mask v dokaznem gradivu. Foto: Policijska uprava Celje

Na območju Policijske uprave Celje so lani obravnavali štiri rope bančnih ustanov, in sicer v Šempetru, Vitanju in na Vranskem. V obsežni in zahtevni preiskavi so po besedah vodje tamkajšnjih kriminalistov Damjana Turka ugotovili, da je v vseh štirih bančnih ropih in kraji vozil, uporabljenih pri teh kaznivih dejanjih, sodeloval že od avgusta lani priprti bosanski državljan, medtem ko druge dobro organizirane storilce še iščejo. Skupaj so ob roparskih pohodih povzročili za nekaj manj kot 100.000 evrov škode.

Na Vranskem hkrati oropali kar dve banki
Prvi izmed omenjenih ropov se je zgodil 17. februarja lani v Šempetru, slab mesec pozneje pa so roparji na Vranskem hkrati oropali kar dve banki. Četrti rop se je zgodil 23. maja v Vitanju. Na podlagi zaseženih predmetov pri hišnih preiskavah, ugotovitev z ogledov krajev dejanj in zbranih obvestil ter drugih dokazov so kriminalisti ugotovili, da je priprti osumljenec sodeloval pri vseh štirih ropih in krajah obeh vozil, uporabljenih pri ropih.

V državo prihajali le za rope ali priprave nanje
Turk je ob tem posebej poudaril, da je preiskava omenjenih kaznivih dejanj, ki je ves čas intenzivno potekala tudi na mednarodni ravni, izredno zahtevna. Osumljenec in doslej še neidentificirani storilci so namreč v Slovenijo prihajali zgolj zaradi izvrševanja kaznivih dejanj ali priprav nanje. Omenjene roparje zaradi več podobnih kaznivih dejanj po njegovih besedah iščejo tudi v nekaterih drugih bližnjih državah.

"Način izvršitve ropov in druge ugotovljene okoliščine kažejo na izredno nevarne storilce oziroma skupino, katerih skupne značilnosti so, da pri dejanjih uporabljajo silo, da so oboroženi in da so orožje pripravljeni tudi uporabiti. Na kriminalna dejanja se načrtno pripravljajo in za vsakega posameznika natančno predvidijo vse aktivnosti," je dejal prvi celjski kriminalist.

Ob morebitni navzočnosti pri ropu se ni dobro upirati
Da gre za nevarne kriminalce iz tujine, ki jih v Sloveniji po liberalizaciji vizumskega režima opažajo vse več, je potrdil tudi Aleš Kegljevič iz uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave in opozoril, da se jim ob morebitni navzočnosti pri bančnem ropu ni dobro upirati. Tovrstni storilci po njegovih besedah uporabljajo ukradena vozila, ki jih takoj po opravljenem ropu tudi zapustijo in se vrnejo v tujino.

Lani manj ropov kot leto prej
Slovenski policisti so lani obravnavali 15 odstotkov manj ropov kot leta 2010, pri čemer pa so opazili tudi nekaj brutalnih, med katerimi sta se dva končala celo s smrtnima žrtvama. Kot je ob tem povedal Kegljevič, pa letos v prvem polletju znova opažajo rahel porast vseh premoženjskih kaznivih dejanj, tudi ropov. Raziskanost pri tem ostaja na podobni ravni kot lani, okoli 42 odstotkov, kar je tudi desetletni odstotek raziskanosti ropov. Odstotek raziskanosti finančnih institucij pa je pri tem precej višji in znaša skoraj 65 odstotkov.
Policija je posredovala nekaj fotografij iz dokaznega gradiva. Več v spodnji galeriji.