Poleg Šrota in Bavčarja sta kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski. Foto: BoBo
Poleg Šrota in Bavčarja sta kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski. Foto: BoBo

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja in sedanji župan Ljubljane Janković je v ovadbi, ki jo je napisal skupaj z odvetnico, predlagal, naj tožilstvo v predkazenskem postopku nemudoma ukrepa in zahteva zavarovanje premoženja ovadenih.

"Ker sta bili družbi Microtrust in Sportina izrabljeni, obstaja nevarnost, da bosta ti družbi premoženje v času preiskave skrili," je dejalJanković, ki je zavarovanje premoženja predlagal tudi za Bavčarja. Tožilstvo je pozneje v postopku preiskave domnevno sporne preprodaje 7,3-odstotnega deleža Istrabenza sledilo njegovemu predlogu, sodišče pa je Šrotu in Bavčarju začasno zamrznilo premoženje.

Kot je razvidno iz danes prebrane ovadbe, je bil Janković prepričan, da je Šrot družbo Plinfin, na katero so prenesli energetske naložbe pivovarne, tudi delnice Istrabenza, ustanovil z namenom oškodovanja. Janković je opozoril, da o prenosu delnic Istrabenza iz Pivovarne Laško na hčerinsko družbo niso obvestili delničarjev prek spletnih strani Ljubljanske borze, čeprav bi morali, saj bi prodaja po Jankovićevem mnenju lahko vplivala na vrednost delnic pivovarne in je predstavlja pomemben poslovni dogodek.

Le prvi korak
Odsvojitev delnic je bila sicer prvi izmed korakov za prenos delnic. Družba Plinfin je bila namreč prodana Sportini za 7500 evrov, pozneje pa za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in pri tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

"Na prvi pogled tako prodaja delnic Istrabenza družbi Plinfin zgleda smiselna," je Janković zapisal v ovadbi. Vendar pa sta bili opcijski pogodbi o prodaji delnic, kot je dejal, zgolj del širšega kriminalnega načrta, s katerim so se delnice Istrabenza prodale po bistveno nižji ceni.

"Očitno je torej, da sta pogodbi antidatirani in fiktivni ter namenjeni prodaji delnic na škodo Pivovarne Laško," je zapisano v ovadbi, v kateri je Janković poudaril, da se Bavčar in Šrot usklajujeta glede vseh pomembnih poslovnih odločitev. "Pivovarno Laško pa sta na ta način namenoma oškodovala za 25 milijonov evrov," je dodal.

Poleg Šrota in Bavčarja sta kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski.