Okrožno sodišče je presodilo, da mora Janša toženemu finskemu novinarju Magnusu Berglundu in televiziji YLE vrniti tudi pravdne stroške v višini 15.400 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Okrožno sodišče je presodilo, da mora Janša toženemu finskemu novinarju Magnusu Berglundu in televiziji YLE vrniti tudi pravdne stroške v višini 15.400 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Janša izgubil tožbo

Predsedniku SDS-a Janezu Janši so naložili še plačilo pravdnih stroškov, ki so jih imele tožene stranke s postopkom, in sicer mora finskemu novinarju Magnusu Berglundu in finski televiziji YLE povrniti za 15.400 evrov pravdnih stroškov, Bojanu Potočniku pa 12.440 evrov.

Prvo sodbo okrožnega sodišča, po kateri je bil Janša upravičen le do 15 tisoč evrov odškodnine in umika izjav ter objave sodbe, je višje sodišče razveljavilo in prvostopenjskemu sodišču naložilo, naj dopolni dokazni postopek z zaslišanjem toženca in prič ter ugotovi ozadje nastanka oddaje, pripravo oddaje, njeno vsebino in namen, javni interes, pa tudi skrbnost novinarja pri pripravi oddaje.

Tožene stranke niso ravnale protipravno
Okrožno sodišče je nato presodilo, da tožene stranke niso ravnale protipravno, saj pravica do svobode izražanja ne nastopa le kot materialna pravica, ampak je tudi nujni pogoj demokracije kot neprestanega procesa.

Glede izjave nekdanjega prvega moža policije Bojana Potočnika, ki je dejal, da je Janša oviral policijsko preiskavo domnevno spornih poslov pri nakupu oklepnikov 8 X 8 in bi moral zato po prvi sodbi Janši plačati 6500 evrov odškodnine, od česar bi mu Janša moral vrniti 6200 evrov za sodne stroške, pa je okrožno sodišče menilo, da "je raven dopustnosti oziroma sprejemljivosti izjav o političnih vprašanjih, metodah dela v državnih organih in ravnanju politikov, visoka in je zato omejitev svobode govora pri vprašanjih, ki so v interesu javnosti, malo prostora."

Matoz napovedal pritožbo
Sodišče se je v sodbi opredelilo tudi do zahtevane odškodnine in presodilo, da Janša ni izkazal, da je trpel duševne bolečine kot pravno priznano škodo. Sodba pa še ni pravnomočna, Janšev odvetnik Franci Matoz pa je že napovedal pritožbo.

"SDS obsojena, ker po knjigi navedla, da je Perčič udbaš, Berglund za očitno laž in žalitev PV oproščen," pa se je na sodbo kratko po Twitterju odzval Janez Janša.

Janša izgubil tožbo