Poleg Janše je obtožen tudi njegov odvetnik Matoz. Foto: BoBo
Poleg Janše je obtožen tudi njegov odvetnik Matoz. Foto: BoBo

Z RTV Slovenija so se odzvali na očitke Odbora 2014, rekoč, da redno spremljajo delovanje Odbora 2014, Civilne družbe za pravično Slovenijo, Zbora za republiko … "Gostili smo tudi vrsto sogovornikov, ki so problematizirali samo sodbo in delovanje pravne države, ter odprli ključna vprašanja, ki jih izpostavlja Odbor," so zapisali. Ob tem so dodali, da delovanja Odbora 2014 ne pokrivajo v okviru volilnih vsebin, "čeprav je težko potegniti jasno ločnico med delovanjem Odbora in predvolilno dejavnostjo SDS-a, saj so njeni kandidati aktivni udeleženci zborovanj pred Vrhovnim sodiščem". Zborovanje pred RTV zato razumejo kot nedopusten pritisk na neodvisnost novinarstva in uredniške avtonomije.

Primc je vodstvu RTV-ja izročil poziv. Foto: MMC RTV SLO
Janševi podporniki so pred poslopjem vrhovnega sodišča, kjer naj bi vztrajali do konca obravnav. Foto: BoBo
Park
Podporniki Janše so se že pred obravnavo zbirali v Miklošičevem parku. Foto: MMC RTV SLO
Janša znova na sodišču

Matoz se je po drugi strani odločil, da se bo na sojenju zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar branil sam. Krivde ni priznal, priznal pa je, da je sestavil kazensko ovadbo, v kateri je navedel, da je leta 2011 tožilka Zobec Hrastar (na sodišče je danes ni bilo) v obtožnem predlogu neresnično opisala, da je žena direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča Marija Badovinac Črnkovič elektronsko sporočilo poslala posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu, in da je na novinarski konferenci predstavil dejstva iz te kazenske ovadbe.

Matoz je prav tako predlagal, da med tem sojenjem zaslišijo tako Črnkoviča kot njegovo ženo, tožilstvo pa temu predlogu nasprotuje, saj da vsa dejstva, ki naj bi jih navedla priča, izhajajo že iz listinskih dokazov, predvideva pa, da tudi iz obeh sodb. Tožilstvo namreč kot dokaz predlaga tudi branje obeh sodb v zadevi Patria, s katerimi je bil Janša obsojen na dve leti zapora.


Kolizija interesov
Janša je ob tem protestiral, da so mu vzeli zagovornika, sodnica Helena Vidic Bizjak pa mu je odvrnila, da mu zagovornika ni nihče vzel in da si lahko izbere drugega. Ker sta z Matozom v tem kazenskem postopku soobtožena, je sodnica zaradi kolizije interesov sklenila, da Matozu v tem primeru odreče zastopanje Janše. Zoper Janšo bo tako razpisan nov narok, po tem naroku pa bo razpisana še glavna obravnava zoper Matoza. Če Janša krivde ne bo priznal, bo sojenje steklo zoper oba.

Drugo sojenje za krajši čas prekinjeno
Obravnava v sojenju Janši zaradi domnevne žaljive obdolžitve Francija Perčiča je bila zaradi hrupa Janševih podpornikov in njihovih vzklikov pred sodiščem "Perčič je udbaš" za krajši čas prekinjena, nato pa preseljena v drugo dvorano.

Franci Perčič, nekdanji svetovalec nekdanjega predsednika Danila Türka, kot zasebni kazenski tožilec Janši očita žaljivo obdolžitev o sodelovanju z Udbo. Na današnji obravnavi sta tožilec in obramba podala uvodne besede. Perčič je zatrdil, da nikoli ni sodeloval z Udbo, Janša pa je izjavo o Perčičevem udbovstvu utemeljeval s podatki z mikrofilma.

Perčič Janši očita, da je septembra 2010 v pogovoru, objavljenem na Kanalu A, povedal, da obstajajo zelo verodostojni dokazi, da je bil Perčič udbovec. Perčič po besedah njegovega zagovornika nikoli ni bil član Udbe, trditev pa je bila uporabljena z namenom zaničevanja, ker je citat "neresničen in žaljiv".

Matoz: Janševa trditev ni bila brezpogojna
Janšev odvetnik Franci Matoz je poudaril, da Janševa trditev ni bila brezpogojna. Čeprav ne dvomi o Janševem mnenju o Perčiču, je predsednik SDS-a po Matozovih besedah govoril le o zelo verodostojnih dokazih. Da ti obstajajo, je odraz dejstev, zato izrečeno ne more biti kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, je dejal Matoz.

Janša presenečen nad užaljenostjo
Janša se sklicuje na mikrofilm, za katerega je izvedel v knjigi Med svobodo in rdečo zvezdo in na katerem je Perčič voden pod šifro, značilno za sodelavca oziroma rezervista Udbe. Janša je še dejal, da ga preseneča, da se Perčič zaradi teh izjav počuti užaljenega, saj je bil svetovalec nekdanjega predsednika Danila Türka, ki je nekdanjemu "operativnemu šefu Udbe", kot je Janša poimenoval nekdanjega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla, podelil eno najvišjih državnih odlikovanj.

Perčič: Ko naj bi bil udbovec, sem bil star 13 let
Perčič je Janševe izjave označil za manipulacijo. Šifranta, na katerega se sklicuje Janša, po Perčičevih besedah ni potrdil nobeden od šefov varnostnih služb. V času, za katerega mu Janša očita sodelovanje z Udbo, je bil star 13 let in v šestem razredu osnovne šole, je povedal. Janševe besede so mu, kot je zatrdil, težave povzročale tudi v službi, ni pa želel odgovarjati na vprašanja, za kakšne težave konkretno je šlo.

Matoz je sodnici Heleni Vidic Bizjak predlagal zaslišanje Matevža Koširja in Tadeja Cankarja, ki naj bi potrdila, da je mikrofilm iz centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve, na katerem je seznam uslužbencev nekdanje tajne policije in na katerem naj bi bilo zapisano tudi Perčičevo ime, avtentičen. Sodnica je predlogom ugodila. Sojenje se bo nadaljevalo 6. oktobra.

Matoz podpornikom: "Ste podporniki boja za pravičnost"
Pred sodiščem pa se je zbralo tudi okoli 150 podpornikov Janše. Med odmorom jih je, čeprav so pričakovali nagovor Janeza Janše, nagovoril le Matoz. "Ste podporniki boja za pravičnost. Danes sva bila oba obtožena, stvar pa gre v tej smeri, da če si zagovornik Janeza Janše, si slej ko prej obtožen. Neresnice ne moreva priznati, ampak preganjana sva midva, ne pa tisti drugi. Bom enostavno končal: Zmagali bomo," je v nagovoru dejal Matoz.

Neuspešna ovadba zoper tožilko
Predsednik SDS-a in njegov odvetnik Franci Matoz sta 20. junija 2011 sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo, ki sta jo vložila zoper Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria. Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, ker da je v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument.
Tožilka je namreč, tako je Matoz pojasnil ob vložitvi kazenske ovadbe, navedla elektronsko sporočilo, ki ga je 8. septembra 2005 Riedlu v imenu direktorja Črnkoviča poslala njegova žena.

V njem se je Črnkovič Riedlu zahvaljeval, ker želi sodelovati z družbo Rotis, in pojasnil, da bodo morali odločitev o sodelovanju uskladiti še s predsednikom vlade. Kot je poudaril Matoz, pa takšno elektronsko sporočilo Riedlu ni bilo nikoli poslano, ampak ga je Badovinac Črnkovičeva kot osnutek poslala svojemu možu.

A Janša in Matoz z ovadbo in pozneje z obtožnim predlogom proti Zobec Hrastarjevi nista uspela, saj je tožilstvo ovadbo zavrglo. Nato je Janša prevzel pregon kot zasebni tožnik, vendar je okrajno sodišče obtožni predlog zavrglo kot neutemeljen.

Po ovadbi Branka Zobec Hrastar med odvetnike
Je pa tožilstvo februarja 2012 zoper Janšo in Matoza vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve. Matoz je že ob vložitvi obtožnice pojasnil, da je vse, kar je napisal v kazenski ovadbi zoper Zobec Hrastarjevo in kar je povedal na novinarski konferenci junija 2011, resnično.

Branka Zobec Hrastar je kmalu po ovadbi zapustila tožilske vrste in šla med odvetnike, spis v zadevi Patria pa je izročila svojemu kolegu Andreju Ferlincu. Ta je junija lani dosegel obsodilno sodbo, s katero je bil Janša obsojen na dve leti zapora. Janša je pred dnevi na Twitterju objavil odredbo za privedbo in jo pospremil z opazko, da se je celo braniti kaznivo. Z Janšo je namreč soobtožen tudi Matoz, piše STA.

Sojenje Janši zaradi domnevne žaljive obdolžitve svetovalca nekdanjega predsednika republike Danila Türka za gospodarska vprašanja Perčiča bi se sicer moralo začeti že 12. maja, a Janša na sodišče ni prišel, ker se mu je tisto jutro pokvaril avtomobil. Perčič Janšo kot zasebni kazenski tožnik preganja zaradi očitkov o sodelovanju z Udbo.

Protest tudi pred RTV-jem
Podporniki so po sojenju prišli tudi pred stavbo RTV-ja, kjer so s piščalkami in rumenimi kartoni izrazili protest proti temu, da jim nacionalna televizija ne da možnosti nastopa v studiu, kjer bi lahko predstavili svojo stran.

Pred množico so stopili tudi v. d. generalnega direktorja Marko Filli, direktor Televizije Slovenije Janez Lombergar in direktor Radia Slovenija Miha Lampreht. Aleš Primc je ob tem ponovil, da od 20. junija še niso imeli možnosti predstaviti svojih mnenj in da so njihove dejavnosti predstavljene v času, namenjenemu predvolilni kampanji. Zahtevali so, da se to spremeni, in v ta namen Filliju tudi izročili poziv.

Z RTV Slovenija so se odzvali na očitke Odbora 2014, rekoč, da redno spremljajo delovanje Odbora 2014, Civilne družbe za pravično Slovenijo, Zbora za republiko … "Gostili smo tudi vrsto sogovornikov, ki so problematizirali samo sodbo in delovanje pravne države, ter odprli ključna vprašanja, ki jih izpostavlja Odbor," so zapisali. Ob tem so dodali, da delovanja Odbora 2014 ne pokrivajo v okviru volilnih vsebin, "čeprav je težko potegniti jasno ločnico med delovanjem Odbora in predvolilno dejavnostjo SDS-a, saj so njeni kandidati aktivni udeleženci zborovanj pred Vrhovnim sodiščem". Zborovanje pred RTV zato razumejo kot nedopusten pritisk na neodvisnost novinarstva in uredniške avtonomije.

Janša znova na sodišču