Janša je obtožen krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje tožilke. Foto: BoBo
Janša je obtožen krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje tožilke. Foto: BoBo

Predsednik SDS-a se naroka ni udeležil, zato se po zakonu šteje, da krivde za očitana kazniva dejanja ne priznava. Sodnik Zvjezdan Radonjić je tako za 23. december sklical glavno obravnavo.

Sodišče je sicer ugotovilo, da vabilo Janši na današnji narok ni bilo izkazano, je pa v spisu njegova vloga, iz katere je razvidno, da je z njim seznanjen. Skupaj z Janšo je sicer soobtožen tudi njegov odvetnik Franci Matoz, za katerega je potekal ločen predobravnavni narok. Janša je namreč vztrajal, da ga zastopa Matoz, sodišče pa mu je že julija lani naročilo, naj si izbere drugega odvetnika. Glavna obravnava bo potekala skupaj za oba obtožena.

Zobec Hrastarjevi očitala zlorabo uradnega položaja
Tako Janši kot Matozu očitajo krivo ovadbo in žaljivo obdolžitev nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar. Janša in Matoz sta 20. junija 2011 sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo, ki sta jo vložila zoper Zobec Hrastarjevo, ki je bila sicer avtorica obtožnega predloga v zadevi Patria. Med konferenco sta ji očitala zlorabo uradnega položaja, ker je po njunih besedah v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument.

Njuno ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo je tožilstvo zavrglo, nato pa je Janša prevzel pregon kot zasebni tožilec, vendar je okrajno sodišče obtožni predlog zavrglo kot neutemeljen.

Je pa tožilstvo februarja 2012 zoper Janšo in Matoza vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve.