Iz novosadskega Mercatorja sporočajo, da za zdaj ni opaziti upada prometa. Foto: MMC RTV SLO
Iz novosadskega Mercatorja sporočajo, da za zdaj ni opaziti upada prometa. Foto: MMC RTV SLO
V Merkurju upajo, da nedavni dogodki ne bodo vplivali na gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Srbijo. Foto: MMC RTV SLO
Kolinska ima v Srbiji lokalno proizvodnjo, tako da izdelkov večinoma ne izvažajo. Foto: MMC RTVSLO

Tako meni tudi dr. Jurij Bajec, profesor na beograjski ekonomski fakulteti, ki opozarja, da je do pričakovanega političnega dogodka, osamosvojitve Kosova, še mogoče računati na zaostrovanje, potem pa se bo stanje umirilo. Politično ozadje dogodkom pripisuje tudi večina srbskih medijev.

V novosadski Mercator klical otrok
Po zadnjih podatkih naj bi v Mercatorjev center v Novem Sadu, ki so ga v soboto zvečer evakuirali zaradi grožnje z bombo, klical otrok. Od tam sicer za zdaj poročajo, da zmanjšanja števila kupcev ni opaziti, pa tudi slovensko blago je med njihovimi kupci precej priljubljeno.

Mercator: Poostrili smo nadzor
V Mercatorju so za MMC povedali, da so nadzor v njihovih trgovinah poostrili že v petek, njihove trgovine v Srbiji pa za zdaj delujejo normalno. Sicer pa nima smisla komentirati dogajanja, dokler zatrdno ne vemo, kdo je krivec, še menijo pri "najboljšem sosedu".

Merkur: Manjšega obiska za zdaj ni
Iz Merkurja, ki ima trgovska centra v Beogradu in Novem Sadu, pa so za MMC sporočili, da so tako v centrih kot v njihovi okolici poostrili nadzor, za katerega sicer skrbijo varnostniki in drugi zaposleni ter varnostne naprave. Vpliva na obisk kupcev za zdaj niso opazili.

Na naše vprašanje o ozadju napadov iz Merkurja odgovarjajo, da ga ne poznajo. "V gospodarstvu se poslovne odločitve na splošno ne povezujejo s politiko, zato upamo, da dogodki ne bodo imeli vpliva na gospodarsko sodelovanje med podjetji obeh držav," še dodajajo.

Kolinska: Politična nestabilnost slaba za gospodarstvo
V Kolinski za MMC pojasnjujejo, da je podjetje sicer res v slovenski lasti, vendar je večina izdelkov, ki jih prodajajo v Srbiji, tam tudi proizvedenih. Nestabilna politična situacija zagotovo nima pozitivnega vpliva na gospodarstvo, vendar se to pri našem poslovanju zaenkrat ne pozna, so sporočili.

GZS: Gre za izrabo političnih napetosti
Na Gospodarski zbornici Slovenije ocenjujejo, da nekateri izrabljajo trenutne politične napetosti za to, da uveljavljajo neke druge interese. "Dogodka seveda ne kaže marginalizirati, ker se vsekakor negativno odraža v kontekstu nastopa in poslovanja slovenskih podjetij na srbskem trgu," so povedali za MMC.

Za komentar smo poprosili tudi druga slovenska podjetja s poslovalnicami v Srbiji. Odgovore še pričakujemo.


E. S.