Po spletu je lani zakrožila fotografija golega trupla Saše Baričeviča. Policija
Po spletu je lani zakrožila fotografija golega trupla Saše Baričeviča. Policija "fotografa" še ni našla. Foto: MMC RTV SLO
Zadeva Baričević
Če ti komandir nekaj reče, to storiš, je dejal nekdanji pomočnik komandirja. Foto: MMC RTV SLO

Fotografija mrtvega Baričeviča je po spletu zaokrožila lani ob izbruhu afere. Zaradi suma, da je fotografijo posnel eden izmed policistov, ki so bili na kraju tragedije, je takratni komandir PP Vič Franc Marolt dobil naročilo o poizvedbi med podrejenimi. Pri tem naj bi Marolt prekoračil pooblastila.

Policistka Vanja W. je po poročanju časnika Delo dejala, da ji je Marolt ukazal, naj mu izroči telefon. "Bila sem šokirana, a si nisem upala ugovarjati," je dejala policistka. Marolt naj bi nekaj časa brskal med fotografijami, a ker iskane ni našel, ga je vrnil policistki in jih ukazal, naj fotografijo poišče sama, nato naj bi še nekaj časa sam brskal po telefonu in ga nato vrnil policistki.

Nelagodje zaradi osebnih fotografij?
"Pri tem sem se počutila grozno, saj sem imela na telefonu tudi osebne fotografije, kočljive in nekočljive, ki bi jih lahko gledal," je dodala Vanja W., ki je po posvetu z odvetnikom komandirja ovadila in bila nato, po lastnih besedah, večkrat pod pritiskom, saj jo je nekdanji komandir o tem večkrat spraševal. Dejala je, da se je bala maščevanja, saj naj bi slišala, da je "tak tip človeka".

Njene besede je potrdil tudi takratni pomočnik komandirja Dejan M., ki je bil ob dejanju navzoč. Dejal je, da je komandir brskal po policistkinem telefonu, ji ga na to vrnil, njej pa naj bi bilo "očitno nelagodno". Dejal je, da mu telefona ni izročila prostovoljno, vendar v "policiji obstaja hierarhija, in če ti komandir nekaj reče, to tudi narediš".

Marolt: Gre za zaroto
Franc Marolt trdi, da gre za zaroto podrejenih, kar oba omenjena policista zanikata. Marolt namreč trdi, da se je sprl s svojim pomočnikom, za katerega pravi, da ima intimno razmerje z eno od sodelavk. Ker ji je gledal skozi prste in je zadeva postala moteča, je želel Marolt stvari razčistiti, zato naj bi zadevo s telefonom obrnili proti njemu. Namen naj bi bila njegova diskreditacija in odstavitev.

Marolt naj bi Vanjo W. le vprašal, ali kaj ve o fotografijah, njenega telefona pa naj ne bi imel v rokah.

Intimna razmerja in 'šale med šefi'
V nadaljevanju obravnave bo zaslišana tudi Sonja R., s katero naj bi imel razmerje pomočnik nekdanjega komandirja, ki to sicer zanika. Zaslišali pa naj bi tudi Maroltovega drugega nekdanjega pomočnika Silva K., ki naj bi mu Marolt prav tako pregledoval telefon. Marolt trdi, da je šlo pri tem za šalo med šefi (za šalo naj bi si menjavali nastavitve jezika na telefonih), ki jo je Silvo K. takrat razumel.