Nekdanji predsednik uprave Merkurja se je vrnil v zapor na Dobu. Foto: BoBo
Nekdanji predsednik uprave Merkurja se je vrnil v zapor na Dobu. Foto: BoBo

Kordež je že prestal leto dni in tri mesece zaporne kazni, preden je bila prva sodba razveljavljena. Kordež je na ponovljenem sojenju priznal krivdo za enajst kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala, sodišče pa mu je dosodilo skupno zaporno kazen sedem let in pol zapora. Plačati pa bo moral še denarno kazen v znesku 23.500 evrov.

Od dosojene kazni pa se odšteje leto in tri mesece zapora, ki ga je Kordež že prestal. Kordež tako od ponedeljka, ko se je vrnil na Dob, prestaja še šest let in tri mesece zaporne kazni, ko prestane polovico kazni, pa lahko zaprosi tudi za pogojni izpust, poroča portal 24ur.com.

Kordež se je s tožilstvom pogajal pred ponovljenim sojenjem v zadevi preprodaje trgovskega centra Primskovo. V prvem sojenju je sodišče odločilo, da je Kordež kriv zlorabe položaja, a je pozneje vrhovno sodišče ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti. Tožilstvo pa je decembra vložilo novo obtožbo zoper Kordeža.

Tožilstvo je Kordežu očitalo kaznivo dejanje zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Obenem pa je tožilstvo družbe, ki so bile v poslu oškodovane, napotilo na pravdo. Obenem je sodišče odredilo tudi odvzem več kot 10 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi različnim podjetjem, med drugim tudi Kordeževemu podjetju BK kapital.