Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so navedli na PU Koper, so na podlagi ugotovitev na okrožnem državnem tožilstvu v Kopru podali tudi kazensko ovadbo za kaznivo dejanje ponarejanja ali uničenje poslovnih listin.

Ovaden pa je tudi osumljenec, ki je odgovorni osebi pravne osebe pomagal pri izvršitvi kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev.

"V kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno, da odgovorna oseba obeh gospodarskih družb, v obdobju zadnjih dveh let, zavestno ni ravnala po predpisih o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja, delovnem času, odmoru, počitku, letnem dopustu in tako prikrajšala več kot 20 delavcev za pravice, ki jim pripadajo. Hkrati pa je utemeljeno osumljeni v evidencah o izrabi delovnega časa, ki jih mora delodajalec voditi na podlagi zakona, za posamezne delavce vpisoval lažne podatke o opravljenih urah dela," so navedli na PU Koper in dodali, da je za kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev predpisana kazen zapora do treh let oz. do pet let in denarna kazen, za ponarejanje ali uničenje poslovnih listin pa kazen zapora do dveh let.

Kršitve v podjetjih Marinblu in Selea

Na začetku junija je TV Slovenija poročala o kršitvah delavskih pravic pri plačah, regresu, delovnem času, odmorih in počitku v podjetjih Marinblu in Selea iz Kozine. Delavska svetovalnica je na koprskem tožilstvu zoper družbi vložila kazensko ovadbo, inšpekcijske preglede pa je izvedla tudi delovna inšpekcija skupaj s Fursom in policijo.