Policisti so po proučitvi okoliščin nesreče izključili tujo krivdo. Foto: BoBo
Policisti so po proučitvi okoliščin nesreče izključili tujo krivdo. Foto: BoBo

V letalu sta bila 63-letni pilot in 74-letni sopotnik, oba iz Gorenjske. Na novogoriški policijski upravi pojasnjujejo, da je pilot okoli 15.30 skupaj s sopotnikom vzletel s športnega letališča v Bovcu. Med poletom nad bovškimi hribi ni bil pozoren na morebitne slabe vremenske pogoje za letenje. Ko je letel iz smeri hriba Svinjak proti Javorščku, mu je na višini 1500 metrov zmanjkalo vzgona oz. je zapeljal v t. i. zračno luknjo.

Pri tem je izgubil nadzor nad letalom in padel približno 200 višinskih metrov nižje, tako da je s krili letala zadel drevesne veje in takoj zatem s prednjim delom letala trčil v drevo. Letalo se je zagozdilo med krošnjami, okoli 20 metrov nad strmim pobočjem hriba Javoršček.

Zaradi nevarnosti poškodb pri reševanju z drevesa so morali gorski reševalci iz Bovca s pomočjo dežurne ekipe gorskih reševalcev na Brniku in helikopterja Slovenske vojske opraviti klasično reševanje udeleženih v nesreči z alpinistično opremo in pripomočki za reševanje z višine.

Na srečo pilot in sopotnik nista bila poškodovana. Po dozdajšnjih ugotovitvah je na letalu nastalo za približno 20.000 evrov gmotne škode.