Lukšič pravi, da z razpisnimi pogoji ni imel nič. Foto: MMC RTV SLO
Lukšič pravi, da z razpisnimi pogoji ni imel nič. Foto: MMC RTV SLO
Zaslišana Lukšič in Pikalo

Po poročanju TV Slovenija je ministrstvo za šolstvo, v času, ko ga je vodil Lukšič, za prenovo programa Državljanska vzgoja porabilo 1,4 milijona evrov. Del denarja naj bi dobili Lukšičevi sorodniki ter šolski minister v vladi Alenke Bratušek Jernej Pikalo, ki so ga kriminalisti danes prav tako zaslišali.

Lukšič je vse očitke zanikal. "Tisto, kar je njih zanimalo, je, ali sem kakor koli usmerjal razpis. Povedal sem, da se s tem nisem ukvarjal. Vse, kar sem počel, je, da smo vzpostavljali in podmazovali mašinerijo, da je do razpisov prihajalo. Kakšni so bili razpisi, kako so bili opredeljeni pogoji, s tem so se ukvarjali kolegi na ministrstvu. To je njihova naloga in ne naloga ministra. Tega jaz nisem počenjal," je pojasnil.
Zaprtje za uravnoteženje?
Lukšič je po zaslišanju za STA dejal, da je kriminalistom predstavil predvsem kontekst, v katerem je prišlo do omenjene ovadbe. SD je leta 2013 imel veliko podporo v javnosti in prednost pred ostalimi strankami. Da bi v volilnem letu 2014 diskreditirali stranko in njega kot takratnega predsednika SD-ja, pa "si je bilo treba nekaj izmisliti" in "metoda je prijela", je nanizal Lukšič.

Ob tem je bil kritičen do SDS-a, ki je zahteval vrsto izrednih sej odborov in še interpelacijo zoper Pikala. Po njegovem mnenju je torej jasno, katera politična linija je vložila ovadbo. "SDS je pač to izkoristil. Ker je ta metoda zelo dobro prijela in je prinesla rezultate, jo bodo gotovo uporabljali tudi naprej. To je tisto, kar bo gotovo hendikep za politično obnašanje na slovenskem prostoru," je dodal.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo policija zavrgla ovadbo, pa je Lukšič odgovoril, da je v "tej zmedeni situaciji" težko kaj pričakovati. "Kot sem bil ovaden zato, da se pokaže, da tudi predsednik SD-ja hodi na policijo, se lahko tudi zgodi - ker je predsednik SDS-a zaprt - da bodo zaprli še enega z druge strani, zato da se uravnoteži zadeve," je še povedal.

Lukšič je sicer že v začetku novembra moral odgovarjati na vprašanja preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada v zvezi z razpisom za sofinanciranje naložb v športno-rekreacijsko infrastrukturo, ki ga je ministrstvo objavilo julija 2010, mesec pred odprtjem Stožic. Lukšiča so tudi takrat sumili zlorabe položaja.

Pikalo: Povračilo za Telekom
Za Kanal A je Pikalo izrazil prepričanje, da je v njegovem primeru razlog zaslišanja Telekom Slovenija. "Ker sem imel drugačne ideje glede privatizacije Telekoma Slovenije kot pa vsi ostali," je dejal in dodal, da je pač nasprotoval prodaji infrastrukture, zagovarjal pa prodajo storitev. Po njegovih besedah so vložili anonimno prijavo zato, da so mu "zbili politični rejting in politično kredibilnost".

Zaslišana Lukšič in Pikalo