Otroci v šoli ne znajo dobro ločiti med tem, kaj je prav in kaj ne, trdi ravnateljica. Foto: BoBo
Otroci v šoli ne znajo dobro ločiti med tem, kaj je prav in kaj ne, trdi ravnateljica. Foto: BoBo

Po incidentu na mariborski Osnovni šoli borcev za severno mejo prejšnji teden so na šoli danes popoldne sklicali izredni roditeljski sestanek. Po besedah ravnateljice Lučke Lazarev Šerbec za nasilnim dejanjem stoji obračunavanje in grožnje med mladimi prek spleta in SMS-sporočil.

Takšno ravnanje je po besedah ravnateljice med mladimi danes močno razširjen pojav, česar so se začeli zavedati šele po tem incidentu. "Otroci drug drugemu nekaj govorijo, pišejo, ne zavedajo pa se, da to govorijo eni osebi, ki jo lahko s tem ustrahujejo, užalijo ali prizadenejo," je dejala. "Že sami izrazi, ki jih uporabljajo, so nevarni, saj se ne zavedajo njihovega pomena."

"Verbalno nasilje je lahko včasih še hujše kot fizično in otroci se tega ne zavedajo. Raziskave kažejo, da je izredno veliko otrok od 12 do 15 let verbalno nasilnih," je ponazorila.

Ključno bo sodelovanje vseh
Pri preprečevanju nadaljnje krepitve tega pojava je po njenem mnenju ključno sodelovanje šole in staršev. Zato so na šoli danes popoldne sklicali izredni roditeljski sestanek, na katerem bodo staršem predstavili ozadje primera ter predloge za izboljšanje stanja.

Po besedah Lazarev Šerbčeve, je raziskava, ki so jo lani opravili na šoli, pokazala, da je zaznavanje nasilje med mladimi, tako verbalnega kot fizičnega, zelo problematično. "Ugotovili smo, da mladi nimajo razčiščenih predstav o tem, kaj je prav in kaj ne," je dejala. "Ravno zato smo se odločili, da gremo v mediacijo."

Tako so na šoli izobrazili učitelje mediatorje in enajst vrstniških mediatorjev. "To že imamo in bi se tisti, ki so bili v stiski, lahko tega poslužili. A oni so vzeli stvari v svoje roke," je dodala. Prav tako je šola opremljena s kamerami, ki pa ne pokrivajo celotnega šolskega območja.

Videonadzor, predavanja in psiholog
Po besedah ravnateljice bodo zdaj zaprosili za dodatni videonadzor in dodatna predavanja, da bi lahko v prihodnje takšne dogodke preprečili. Med drugim bodo zaprosili za dodatnega psihologa, izvajali predavanja o nevarnosti spleta in možnostih miroljubnega reševanja sporov ter poskušali otrokom omogočiti, da bodo lažje izrazili svojo stisko.
"Zadovoljna bom, če so se otroci iz tega primera naučili, da jim lahko pomagamo," je dejala.