Ljubljanska občina si je prilastila in prodala zemljišča, ki niso bila njena. Foto: BoBo
Ljubljanska občina si je prilastila in prodala zemljišča, ki niso bila njena. Foto: BoBo
Zoran Janković
Zaradi sporne prodaje zemljišč na Vojkovi si je ljubljanski župan že prislužil kazensko ovadbo. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Podjetje Tritonis je na javni dražbi, ki jo je priredil MOL, za dober milijon evrov kupilo 1356 kvadratnih metrov veliko parkirišče in 292 kvadratnih metrov veliko zelenico ob Vojkovi cesti in tam nameravalo postaviti garažno hišo s poslovnimi prostori.

Zapletlo se je pri pridobivanju gradbenega dovoljenja, saj sta tako družba PNZ kot ministrstvo za obrambo menila, da imajo pravico do uporabe prodanih zemljišč, ker naj bi šlo za funkcionalna zemljišča bližnjih stavb.

Ničnost prodajne pogodbe je na sodišču zahteval PNZ, čigar tožbenemu zahtevku je zdaj januarja pritrdilo ljubljansko višje sodišče, MOL pa jim mora plačati sodne stroške. Na prvi stopnji je sorodno tožbo dobilo tudi obrambno ministrstvo oz. država.

Zaradi zapletov z zemljišči in ničnosti pogodbe je tožbo proti MOL-u za razvezo prodajne pogodbe, vračilo kupnine in stroškov ter povračilo škode (okoli 200.00 evrov) vložilo tudi podjetje Tritonis.

PNZ je moral najemati svoja parkirišča
Direktor podjetja PNZ Viljem Cencer je povedal, da je bilo parkirišče sprva last vseh okoliških stavb, nato pa ga je MOL prodal Tritonisu. "Dokazali smo, da ta prodaja ni bila v redu, je dejal in poudaril, da morajo zdaj ta funkcionalna zemljišča razdeliti med objekti in jih vpisati v zemljiško knjigo." PNZ namerava zdaj poleg sodnih stroškov pravde proti MOL-u zahtevati tudi povračilo najemnine parkirišč, za kar so Tritonisu v petih letih plačali okoli 65.000 evrov.

Na MOL-u so pojasnili, da so sodbo višjega sodišča prejeli danes in da bodo lahko na zastavljena vprašanja odgovorili "šele po temeljiti preučitvi obrazložitve sodbe". "Odločitev sodišča je povsem nepričakovana in presenetljiva, zato bomo izredno pravno sredstvo vsekakor vložili," so še dodali.

Ovadba proti Jankoviću
Zaradi spornega posla z zemljišči MOL-a je NPU že ovadil župana Jankovića, ki je ob ovadbi povedal, da je bila prodaja zakonita in transparentna na javni dražbi, notar pa je potrdil, da je pogodba pravno nesporna.

Janković je tedaj še dejal, da so imeli na občini več sto primerov takšnih prodaj. "Ker je Tritonis vztrajal pri nakupu, smo se odločili, da gremo v prodajo. Dobili smo cenitev, razpisali javno dražbo, na kateri so bili štirje dražitelji. Ali je še kaj bolj transparentnega, kot je javna dražba?" se je spraševal Janković.