Neupravičena proizvodnja, predelava in prodaja substanc, ki so opredeljene kot prepovedane droge ali nedovoljene snovi v športu se kaznuje z do 10 leti zapora. (Fotografija je simbolična.) Foto: Policija
Neupravičena proizvodnja, predelava in prodaja substanc, ki so opredeljene kot prepovedane droge ali nedovoljene snovi v športu se kaznuje z do 10 leti zapora. (Fotografija je simbolična.) Foto: Policija
Preiskava zaradi nedovoljenih snovi v športu

Po šestih hišnih preiskavah so pridržali pet osumljencev, ki delajo kot redarji v različnih lokalih po Sloveniji, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Tri osumljence, stare 34, 22 in 20 let, so že izpustili. Osumljence sumijo preprodaje nedovoljenih snovi v športu. Dva 23-letna moška ostajata med pridržanimi.

Policisti so zasegli 800 tablet različnih anaboličnih steroidov Anabol, Anavar in Turanbol in 90 ampul testosterona.

Preiskava je nadaljevanje tiste, ki jo je policija skupaj z Nacionalnim preiskovalnim uradom začela preiskovati sredi septembra, ko so po opravljenih preiskavah pridržali štiri osumljence, stare od 30 do 50 let. Že takrat so sporočili, da se preiskava, ki jo usmerja okrožno tožilstvo v Kranju, nadaljuje.

Po kazenskem zakoniku je za omenjeno kaznivo dejanje zagrožena kazen do deset let zapora.

V dveh letih ovadenih 51 osumljencev
V prvi polovici tega leta je slovenska policija sicer ugotovila 49 kaznivih dejanj s področja prepovedanih snovi v športu, pri tem so zasegli tisoč tablet, 720 mililitrov in en gram tovrstnih snovi. Zaseženo blago policiji predaja tudi carinska uprava - med letoma 2009 in 2011 je carinska uprava zasegla 10.675 tablet in 3.041 mililitrov raztopine v ampulah.

V preteklem letu je šlo od skupno 1.876 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog v 23 primerih za nedovoljene snovi v športu, v letu 2010 pa je bilo teh primerov 32. Policisti so v preteklih dveh letih skupno ovadili 51 osumljencev.

Najpogosteje zasežejo steroide
Svetovna protidopinška agencija pa vsako leto pripravi in izda listo prepovedanih snovi in postopkov v športu - med temi prepovedanimi snovmi so tudi anabolični androgeni steroidi, ki jih zasežejo najpogosteje.

Tovrstne snovi uživajo vrhunski in rekreativni športniki, naročiti pa jih je mogoče tudi prek spleta. Prav tako pa v Sloveniji obstajajo preprodajalci, ki oskrbujejo lokalne odjemalce - rekreativce, ki si želijo v čim krajšem času izoblikovati telo in povečati mišično maso, navajajo na policiji.

Številni stranski učinki
Stranski učinki njihove uporabe so lahko depresija, povišan krvni pritisk in odpoved jeter, v nezdravstvene namene pa jih uporabljajo predvsem športniki, ki niso podvrženi dopinškim kontrolam, oziroma ljudje, ki želijo imeti zelo mišičasto telo, saj steroidi povečajo kostno in mišično maso.

Preiskava zaradi nedovoljenih snovi v športu