Podoben dogodek je policija obravnavala sredi januarja. Foto: Islamska skupnost
Podoben dogodek je policija obravnavala sredi januarja. Foto: Islamska skupnost

Policisti so ponoči prejeli obvestilo, da je neznanec na gradbišče džamije na Kurilniški ulici odvrgel živalski kadaver. Policisti bodo dejanje preiskali kot kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Podoben dogodek so policisti obravnavali že sredi januarja. Kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji na verski pripadnosti se po kazenskem zakoniku kaznuje z do dvema letoma zaporne kazni.

Januarski incident je sprožil več odzivov. Med drugim je tudi slovenska vlada obsodila dogodek in med drugim zapisala, da policija intenzivno preiskuje vsa kazniva dejanja z elementi nestrpnosti.

"Spoštovanje posameznika je ključno vezivo družbe"
Vlada se je odzvala tudi tokrat. "Nov poskus zastraševanja manjšinske verske skupnosti je vsega obžalovanja vreden, dejanje pa ostro obsojam," je zapisal predsednik vlade Miro Cerar. Dodal je, da moramo imeti kot družba do takšnih dejanj, ki na žaljiv in nasilen način razpihujejo nestrpnost med ljudmi, ničelno toleranco in pri tem brezpogojno vztrajati.

"Dialog in spoštovanje vsakega posameznika, ne glede na njegovo ali njeno narodnostno, rasno, versko ali etnično pripadnost, sta ključno vezivo družbe, ki se želi krepiti in graditi svojo prihodnost. Zato je dolžnost države, družbe in vsakega posameznika, da v kali ustavimo vsakršno spodbujanje neenakopravnosti in sovraštva," poudarja premier.

Naraščanje nestrpnosti v Sloveniji je težava, ki žal dobiva vse večje razsežnosti, zato se moramo nemudoma lotiti odkrivanja in odpravljanja vzrokov za takšno stanje, je opozoril. "Rešitev prav gotovo ni samo v zaostrovanju kazenske zakonodaje, pač pa v ustvarjanju pozitivnega družbenega ozračja, spodbujanju medsebojnega spoštovanja in strpnosti, predvsem pa v spoštovanju pravil pravne države," je prepričan Cerar.