V večdnevnem gašenju požara je sodelovalo več kot 2.000 gasilcev. Foto: Reuters
V večdnevnem gašenju požara je sodelovalo več kot 2.000 gasilcev. Foto: Reuters
Helikopter Slovenske vojske pri zajemanju požarne vode iz akumulacijskega jezera Vogršček
Pilote helikopterjev je med gašenjem oviral gost dim na območju. Foto: RTV SLO

Požar na Krasu je v grobem pogašen, gasilci pa so končali intervencijo. Na prizorišču bo ostala le požarna straža.

Štab, ki je usklajeval gašenje požara na območju Šumke in Trstelja, pa je prekinil dežurno službo. Območje bodo pregledali s posebno termokamero, na podlagi videnega pa se bodo odločali o morebitnih nadaljnjih ukrepih. Vzrok požara zaenkrat še ni znan, policijska preiskava pa še poteka. Trdnih dokazov, da je šlo za požig, policija še nima.

Minister Erjavec obiskal območje
Požarišče si je ogledal obrambni minister Karl Erjavec in obiskal poveljniški štab v Škrbini. Minister je povedal, da je v sklopu razvojnih načrtov predviden nakup novih helikopterjev, ki jih je mogoče uporabiti pri zaščiti in reševanju. Možnost nakupa letal, ki bi bila namenjena samo gašenju, bi morali ponovno proučiti, je še dodal.

Škoda in stroški gašenja ogromni
Ognjeni zublji so od četrtka uničili okoli tisoč hektarjev površine, med njimi 80 odstotkov gozda. Škode v naravi naj bi bilo za okoli 250 milijonov tolarjev. Zelo visoki so tudi stroški gašenja, še posebej helikopterske in letalske ure. Intervencija gasilcev do vključno nedelje naj bi po prvotnih ocenah stala 35 milijonov tolarjev, kar pa ne vključuje stroškov sodelujočih helikopterjev, ki so opravili okoli 110 ur letenja. Ena ura leta s helikopterjem Slovenske vojske stane 320.000 tolarjev.

Najhujše je že mimo
Ponedeljek je bil za gasilce najtežji dan v dolgotrajni bitki z ognjem, saj je ogenj na ožini pri Železnih vratih preskočil cesto in se razširil po pobočju Trstelja. Po pričevanju gasilcev so bili brez moči, saj so ognjeni zublji preskakovali tudi po več sto metrov daleč.

Nekaj časa je bil zaradi ognja ogrožen tudi oddajnik RTV-ja na vrhu Trstelja, zato so ga na zahtevo helikopterskih posadk za nekaj časa izključili, da med gašenjem ne bi udarila elektrika.

Pogašen ogenj na Voglu
Požar, ki se je razplamtel na Voglu, so v ponedeljek zvečer s pomočjo helikopterja vendarle uspeli pogasiti. Na Policijski upravi Kranj so dejali, da ga je najverjetneje povzročil udar strele.

Gozdarji zaradi velikih stroškov ne nameravajo sanirati pogorišča in bodo tega prepustili naravni obnovi.