Incident se je zgodil na počivališču Barje. Foto: Promet.si
Incident se je zgodil na počivališču Barje. Foto: Promet.si
Dekani
Zastoj pred zaprtim predorom Dekani. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Sneg povzročal preglavice tudi na avtocestah
Na Barju evakuacija po izlivu strupene kisline
Na počivališču Barje iztekla solna kislina

Policisti so že ob 13.45 dobili obvestilo, da se iz tovornega vozila, parkiranega na počivališču Barje, kadi. Na kraju dogodka so ugotovili, da iz cisterne z italijansko registrsko tablico izteka solna kislina.
Intervenirali so gasilci, ki so zaradi hlapov in dima evakuirali okoli 80 stanovalcev s Ceste dveh cesarjev in Malega Grabna. Evakuirano je bilo tudi celotno počivališče Barje. Promet po avtocesti je bil nekaj časa oviran.
Nevarnost je minila, je nekaj po 17. uri sporočila Gasilska brigada Ljubljana. Vsi evakuirani prebivalci so se vrnili na domove, promet po avtocesti je ponovno sproščen. Iztekanje jim je uspelo ustaviti, zdaj poteka dekontaminacija bližnje okolice in odstranjevanje zemljine. Počivališče ostaja zaprto.

Kot je za Radio Slovenija poročala Helena Lovinčič, je v intervenciji sodelovalo 15 gasilcev ljubljanske gasilske brigade in 25 iz prostovoljnih gasilskih društev Viča in Trnovega ter 6 vozil ljubljanskega potniškega prometa. Izlilo se je od 200 do 300 litrov 37% klorovodikove kisline, zaradi vlage pa so se začeli sproščati jedki plini, ki so lahko vnetljivi. Solna kislina je nevarna, če pride v stik s kožo, pa tudi če se vdihujejo njeni hlapi.
Po ogledu kraja policisti niso našli elementov kaznivega dejanja. Luknja, iz katere je iztekala nevarna snov, je nastala zaradi dotrajanosti cisterne. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo v Ljubljani.

Poškodovanih za zdaj ni
Policija za zdaj nima podatkov o morebitnih poškodovanih. Vodja centra za zastrupitve ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Miran Brvar je v izjavi za medije pozval, naj ljudje v primeru težav z dihanjem poiščejo zdravniško pomoč. Ob stiku solne kisline s klorovodikovo kislino pride do draženja sluznice, je pojasnil. "Če pride do stika z očmi, ljudje vidijo megleno, solzijo se jim oči in jih pečejo. Ob stiku s kožo pride do rdečine in bolečine," je navedel.

"Če pa to vdihnemo, začnemo kašljati, se dušiti, lahko postanemo hripavi, vse težje dihamo. Seveda pa je to odvisno od koncentracije kisline oziroma hlapov v zraku," je še dejal.

Tovrstne zastrupitve so po njegovih navedbah sicer redke in se dogajajo običajno v industriji, ali pa v kakšnih laboratorijih, pogosteje pa se zdravniki srečajo z vdihavanjem klora, ki po Brvarjevih besedah deluje podobno. To pa se, kot pravi, dogaja pri kloriranju bazenov in mešanju raznih čistil, kjer se sprosti klor.

Gorelo pri Dekanih
Zaradi gorečega vozila je za nekaj časa bil zaprt tudi predor Dekani v smeri proti Ljubljani. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil predstavnik policije Dimitrij Marušič, nihče ni bil poškodovan ali v nevarnosti. Zgorelo je eno vozilo, vzrok ni znan. Ker so razbitine odstranili, je predor znova odprt.

Sneg povzročal preglavice tudi na avtocestah
Na Barju evakuacija po izlivu strupene kisline
Na počivališču Barje iztekla solna kislina