Francoza so prijeli v Ljubljani. Foto: EPA
Francoza so prijeli v Ljubljani. Foto: EPA

Kranjski policisti so bili 14. oktobra obveščeni, da je v eno izmed kranjskih bank prišel 69-letni Francoz in poskušal unovčiti ponarejen ček v vrednosti 500 milijonov evrov, hkrati pa izvesti še prenos sredstev v višini 20 milijonov evrov na drugo banko v Sloveniji. Ček naj bi izdala banka v Angliji.

Kriminalisti so v sodelovanju z angleškimi in francoskimi varnostnimi organi ugotovili, da si je osumljenec konec septembra po sestanku s predsednikom banke v Kranju odprl nerezidenčni račun, prek katerega bi posloval v Sloveniji. Nato je 11. oktobra skupaj v družbi nekaj oseb skušal unovčiti omenjeni ček in izvesti prenos 20 milijonov evrov.

V banki so ga opozorili, da morajo pred nakazilom 20 milijonov evrov na drugo banko znesek čeka najprej preveriti pri angleški banki izdajateljici čeka, nakar so osumljenec in preostali odšli iz banke s prošnjo, da se jih obvesti, ko bo nakazilo izvedeno.

Banka v prihodnjih dneh ni dobila potrdila, da so omenjena sredstva dejansko na računu banke izdajateljice, hkrati pa so bili obveščeni, da banka ni izdala čeka. Banka je zatem takoj obvestila Policijsko upravo Kranj, ki je za osumljencem izdala mednarodno tiralico zaradi suma kaznivega dejanja ponarejanja in uporabe ponarejenih vrednotnic ali vrednostnih papirjev.

Kriminalisti so medtem ugotovili, da je 69-letni osumljenec znan tudi francoski policiji kot storilec kaznivih dejanj s finančnega področja. Prijeli so ga 18. novembra v hotelu v Ljubljani, preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Kranju pa je zanj odredila pripor.