Toplozračni balon je zasilno pristal sredi krožišča Tomačevo. Foto: SKB
Toplozračni balon je zasilno pristal sredi krožišča Tomačevo. Foto: SKB
Sredi tomačevskega rondoja pristal balon

Pilot balona Sandi Perdan je pojasnil, da je šlo za najavljeni športni polet iz Tivolija proti Žalam, kjer je želel pristati na tamkajšnji travnati površini. Veter se je tik pred pristankom, na višini 40 ali 50 metrov, obrnil na levo za 90 stopinj, zato je ocenil, da bi bilo varno pristati sredi krožnega križišča.

"Šlo je za varen pristanek. Če bi vztrajal v zraku, bi verjetno imel večje težave, tako pa jih nisem imel," je pojasnil Perdan. Manever se mu je zdel nekaj povsem običajnega, saj se mu je zdelo pomembno, da sta s sodelavko pristala varno, pa tudi da ni poškodoval plovila. Po varnem pristanku je počakal na kopensko ekipo, nato so balon pospravili. Perdan je še dodal, da to ni nikakor vsakdanja praksa, saj običajno nikoli ne pristaja na takšnih območjih.

Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da o pristanku balona niso prejeli nobenega klica. So pa šli na kraj preverit, ko so prejeli klice medijev. Ko so policisti prišli do krožišča, balona ni bilo več. Policisti zdaj zbirajo obvestila in preverjajo okoliščine pristanka. O dogodku pa so obvestili agencijo za civilno letalstvo.

Agencija zaenkrat brez komentarja
Na agenciji so pojasnili, da dogodka ne morejo komentirati, saj jim vse okoliščine še niso znane. Poudarili so, da morajo piloti balonov spoštovati določbe pravilnika o vzletnih mestih in pristajalnih območjih za balone in zračne ladje. V skladu s predpisi mora vodja balona načrtovati polet tako, da doseže pristajalno območje, kjer je na voljo vsaj eno pristajalno mesto in možni dve alternativni mesti.

Pristajalno mesto ne sme biti gosto naseljeno območje, območje z večjimi vodnimi površinami ali območje z visokim, rastlinstvom. Poleg tega mora biti pristajalno mesto od nevarnih ovir v smeri vetra oddaljeno vsaj 100 metrov.

Sredi tomačevskega rondoja pristal balon