Gradis je pod vodstvom Lidije Žagar končal v stečaju. Foto: MMC RTV SLO
Gradis je pod vodstvom Lidije Žagar končal v stečaju. Foto: MMC RTV SLO

Celjski kriminalisti so po poročanju Dnevnika ovadili dve osebi. Poleg že omenjene Lidije Žagar, nekdanje predsednice uprave propadlega Gradisa Celje, naj bi si ovadbo "prislužil" tudi zastopnik podjetja Demetra Pet.

Neuradno naj bi bila Žagarjeva lastniško povezana z Demetro Petom, čigar zastopnica je bila do septembra 2007. Kriminalisti jo sumijo, da je med letoma 2006 in 2009 v imenu Gradisa Celje z Demetro Petom vzpostavila navidezni poslovni odnos in plačala lažne obveznosti (storitve in gradbena dela, ki niso bila opravljena) za 486.000 evrov.
Žagarjeva s prstom kaže na Hohnjeca
Zaradi vprašljivih poslov med omenjenima podjetjema je stečajni upravitelj Gradisa Celje Zlatko Vili Hohnjec v stečajnem postopku celjskega gradbenega podjetja vložil izpodbojne tožbe.
Žagarjeva sicer pravi, da s kazensko ovadbo ni seznanjena, zato jo težko komentira, a zanika kakršno koli plačevanje navideznih računov.
Po njenem mnenju je bila kazenska ovadba spisana v sodelovanju s stečajnim upraviteljem Hohnjecem in dodaja, da jo preseneča, da stečajni upravitelj (ta je pred desetimi leti sodeloval z Gradisom) "svojih storitev ne jemlje kot fiktivnih". Hohnjec je ob tem pojasnil, da je kriminalistom omogočil vpogled v stečajno dokumentacijo.