Diakon je takrat 14-letno deklico nagovarjal k spolnim odnosom in jo tudi otipaval. Foto: BoBo
Diakon je takrat 14-letno deklico nagovarjal k spolnim odnosom in jo tudi otipaval. Foto: BoBo

Po poročanju Primorskih novic obsojeni in suspendirani 56-letni diakon od prejšnjega tedna kazen prestaja v zaporu na Dobu. Čeprav je okrožno sodišče za diakona določilo štiriletno zaporno kazen, pa jo je višje sodišče za malenkost znižalo, navaja časopis.

Nekdanji diakon je pred dvema letoma v eni od istrskih župnij nagovarjal 14-letno deklico k spolnim odnosom, ji pošiljal neprimerna sporočila in jo otipaval.

Vključno z mesecem dni pripora bo obsojeni nekdanji diakon zdaj v zaporu najmanj do konca februarja leta 2018, ko bo lahko zaprosil za pogojni izpust. Če mu ga bodo odobrili, bo od takrat pogojno na prostosti, sicer pa se mu bo kazen iztekla šele konec januarja leta 2020, še navaja časopis.

Na koprski škofiji, kjer so mu takoj prepovedali opravljati pastoralno dejavnost ter stike z mladoletniki, so za časopis pojasnili, da oba dokumenta predstavljata pravno podlago za nadaljevanje cerkvenopravnega postopka na pristojni kongregaciji za nauk vere v Rimu. Kongregacija za take prestopke pravnomočno obsojenega običajno dokončno odslovi iz cerkvene službe.