Tožilstvo bo Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju znova poskušalo dokazati krivdo pri prodaji Istrabenza. Foto: BoBo
Tožilstvo bo Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju znova poskušalo dokazati krivdo pri prodaji Istrabenza. Foto: BoBo
Zoran Janković
Po pisanju portala pozareport.si naj bi bila nova obtožnica sestavljena predvsem iz ovadbe Zorana in Damjana Jankovića zoper Šrota in Bavčarja, ki se nanaša na trgovanje z delnicami Istrabenza in poslovanje med povezanimi družbami znotraj skupine Pivovarne Laško. Foto: BoBo


Boško Šrot
je v telefonskem pogovoru potrdil, da je z obtožnico seznanjen. Pravi, da očitanih mu kaznivih dejanj ni storil, je za TV Slovenija poročala Anja Huš. Po poročanju STA-ja se bo na obtožnico pritožil.
"V preiskavi, ki je trajala več kot leto dni, državni tožilec (Jože Kozina op. p.) predvsem zaradi skrivanja pomembnih razbremenilnih dokumentov ni pridobil nobenega novega obremenilnega dokaza. Iz prvotne obtožnice je izpustil štiri pravne osebe in eno fizično," je dejal Šrot.
Zanj so smešne trditve Kozine, da je družba Atka - Prima pridobila nekaj več kot 109 milijonov evrov premoženjske koristi, čeprav je preiskava pokazala, da Atka - Prima ni nikoli poslovala z nobeno izmed družb skupine Pivovarne Laško.
Šrot: Kozini gre le za medijski spektakel
Tožilec mu ne očita več, da je ponaredil poslovno listino - opcijo pri prodaji delnic Istrabenza, ampak le še skrivanje te listine, je pojasnil Šrot. "Še bolj absurdni so očitki, da sem pri prodaji delnic Istrabenza hotel namenoma oškodovati Pivovarno Laško, čeprav s tem dejanjem nisem pridobil nikakršne koristi, na to dejanje pa naj bi me napeljala Bavčar in Sušinski," je dejal Šrot.
Šrot je mnenja, da je iz samega načina vodenja preiskave, ko je Kozina skrival obrambi razbremenilne dokumente, ko je bilo zaslišanih več kot 30 prič, pri tem pa je bil zavrnjen predlog obrambe za zaslišanje štirih prič, in po nedavnih medijskih izjavah tožilca več kot očitno, da kljub pomanjkanju oz. neobstoju dokazov tožilec želi na vsak način zadevo pripeljati do sojenja in medijskega spektakla.

"Obtožnice nisem dobil, zato je ne morem komentirati. Če pa drži to, kar poročajo mediji, je očitno, da vsebina v novi obtožnici sledi obtožbi Zorana Jankovića, še bolj kot v prvi, in temu se ne čudim," je novo obtožnico komentiral Igor Bavčar.
Štirje sklopi domnevno kaznivih dejanj
Tožilstvo je neposredno obtožnico zaradi domnevnih nepravilnosti pri lastninjenju Pivovarne Laško vložilo leta 2010, a jo je sodišče nato lani zavrnilo in uvedlo preiskavo, ki je zdaj končana. "Tekom preiskave so bili zbrani oz. zavarovani določeni dokazi, ki so bili podlaga za vložitev obtožnice po preiskavi," so zdaj povedali na tožilstvu.

Tožilstvo bo torej poskusilo znova dokazati spornost dogajanja leta 2007 ob domnevnem oškodovanju Pivovarne Laško, ki je takrat prodala 7,3-odstotni delež Istrabenza.
Tokrat obtožence obtožnica bremeni kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic, kaznivega dejanja ponareditev ali uničenja poslovnih listin in kaznivega dejanja pranja denarja.