Črna kronika

Poudarki

  • Obramba trdi, da Novič ni mogel imeti dovolj časa, da izvede umor
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Milko Novič
Novič je znova zatrdil, da ni ubil Jamnika. Foto: BoBo

Dodaj v

Novič: Bog mi je priča, da nisem ubil Jamnika

Sojenje v umoru Janka Jamnika
11. november 2015 ob 16:29,
zadnji poseg: 11. november 2015 ob 16:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Domnevni morilec direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, Milko Novič, je na začetku sojenja zanikal krivdo za umor.

"Bog mi je priča, da tega nisem storil," je zatrdil. Novič je na sodišču zagotavljal, da revanšizem in zahrbtnost nista v njegovi navadi ter da Jamniku ni nikoli grozil. Je pa povedal, da so mu na Kemijskem inštitutu (KI), kjer je delal med letoma 1982 in 2009, "fizično razbili laboratorij ter dve aparaturi in ukradli intelektualno lastnino".

Takrat je delal neko raziskavo za ministrstvo za obrambo, ki pa je zaradi uničevanja laboratorija ni mogel končati, zaradi česar so ga odpustili z inštituta. Proti inštitutu je sprožil tudi več postopkov in pisal pritožbe, je dodal.

Naročniki umora so po njegovem mnenju morali vedeti, kaj se dogaja na inštitutu in za njegove sodne spore in pritožbe ter ga "premišljeno vmešali v to zadevo kot edinega obtoženega".

Bil je doma s hčerko
Povedal je, da je bil na dan umora čez dan na Primorskem, v Ljubljano pa se je vrnil okoli 18. ure. Domov je prišel sočasno z ženo, še vedno zaposleno na KI-ju, ki mu je takrat sporočila, da gre pozneje na službeno novoletno zabavo. Kje bo zabava, mu ni povedala in ko sta prišla v stanovanje, se je preoblekel v pižamo in na kavču gledal televizijo, je dejal.

Doma je bila še hčerka, ki pa je okoli pol osmih odšla od doma, ko jo je z avtomobilom pobrala prijateljica. Telefonski izpiski kažejo, da sta se dekleti slišali ob 19.28, Novičeva hčerka pa naj bi nato potrebovala nekaj minut, da je prišla do avtomobila. Umor pa se je zgodil okoli 19.40.

Premalo časa?
Obramba je v zagovoru opozorila, da se Novič pri svojih 60 letih v zgolj nekaj minutah ni mogel preobleči, priti iz stanovanja in pohiteti do dva kilometra oddaljene restavracije oziroma njenega parkirišča. Niti ni znano, kako naj bi tja prišel.

Če bi šel z avtomobilom, je na poti še vsaj pet ali šest semaforiziranih križišč, če bi šel s kolesom, pa bi ponj moral najprej v kolesarnico, kar traja nekaj minut. A kolo nima luči, obtoženi brez očal slabo vidi, takrat pa je zunaj pršilo, je še navedla obramba.

Ena izmed prič je sicer tudi povedala, da so po inštitutu krožile govorice, da se je Jamnik ukvarjal z nezakonitimi posli, a ni znala povedati kakšnimi.

Sojenje se bo predvidoma z zasliševanjem prič nadaljevalo prihodnjo sredo.

Novič je obtožen, da je 16. decembra lani okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na Viču v Ljubljani izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil Jamnika. Obtožnica ga bremeni, da je to storil načrtno in zahrbtno. Umor je Novič po mnenju tožilstva storil iz brezobzirnega maščevanja, saj je bil Jamnik direktor inštituta, s katerega so Noviča odpustili.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 11.11.2015 ob 16:57
Novič: Bog mi je priča, da nisem ubil Jamnika

Pa naj ga sodišče pokliče na zaslišanje kot pričo da potrdi alibi.
jakosol
# 11.11.2015 ob 16:58
Kdaj bo pričal Bog? To bi znalo bit zanimivo.
Lion007
# 11.11.2015 ob 16:32
Prepričan sem, da je nedolžen. 100% sem. Veste, kakšno je naše sodstvo.
pašeresje
# 11.11.2015 ob 17:39
Par stvari mi nista jasni,
če to ni naredil Novič, kako so tisti, ki so to naredili vedeli, da je Novič sam doma brez alibija?
če je to naredil Novič, kako je vedel, kdaj bo Jamnik prišel do restavracije?
in če je imel sledove smodnika na rokavu in da trdi, da je od strelskih vaj, kdaj je bil na vajah?
DamonDash
# 11.11.2015 ob 18:00
novinarji so se že vnaprej postavili v vlogo sodnika in že od tistega umora govorili samo o enem osumljencu...

To je pač pošteno poročanje novinarjev. O enem primeru se razpišejo na polno, o ostalih umorih pa ne duha ne sluha.
galux
# 11.11.2015 ob 16:48
2 strela v glavo lahko stori samo profesionalec in Novič je v prostem času streljal v strelskem društvo kot so mediji navajali. 60 letniki tečejo maraton ne pa da se ne bi mogel preobleči v 5ih minutah. Kaj ostanki smodnika na rokah so od pokanja petard od prejšnjega novega leta?
Preveč je dokazov, ki kažejo da je kriv ampak pri nas ne bo nič čudnega če bo oproščen glede na "sposobnosti" tožilstva.
Kot županski kandidat na listi SDS je očitno ubral taktiko strankarskih kolegov: "Premišljeno so me vmešali v to zadevo." V Sloveniji imajo vsi tako nesrečo, posebej kriminalci v gospodarstvu da jim kar naprej nekdo nekaj podtika, na koncu so pa tako oproščeni. Ha-ha?

Pravniki za poskus umora surovega umora na zahrbten način in povzročitev težjih telesnih poškodb dobijo obtožnico poskus uboja in 4 lete zapora(minimalna zagrožena kazen za poskus uboja je 5 let), tako da o naših sodiščih je škoda izgubljati besed.
Naša država je v posmeh demokraciji in standardom ki veljajo v razvitih državah. Pomembno je da smo v EU drugi po število sodnikov in prvi po sodnih zaostankih. Plače morajo pa obvezno gor! Sedi pet.
www
# 11.11.2015 ob 16:45
Nedolžen ja. Pa ne zna pojasniti ne sledi smodnika na rokah niti prižganega mobitela blizu kraja umora.
WerewolfQueen
# 11.11.2015 ob 17:53
"Bog mi je priča, da tega nisem storil,"

Lahko se je zgovarjat na nekoga, ki ga nikoli ne bodo mogli vprašat. Že to, da se zgovarja na boga, kaže, da je zmešan človek.

Kje bo zabava, mu ni povedala in ko sta prišla v stanovanje, se je preoblekel v pižamo in na kavču gledal televizijo, je dejal.

Umoril ali ne... Ne verjamem, da mu žena ni povedala kje je žurka. Kakšna žena pa je to, da možu ne pove kam gre? Oz, kakšen je to mož, da ga niti ne zanima kam gre žena žurat??

@www
# 11.11.2015 ob 16:45
Nedolžen ja. Pa ne zna pojasniti ne sledi smodnika na rokah niti prižganega mobitela blizu kraja umora.


Če se lažeš, je treba lagati do konca. Tak nas je učila prfoksa za psihologijo. Verjetno je imel isto :D
KunteKinte
# 11.11.2015 ob 22:23
na kratko... preveč je temnih lis in dober odvetnik bi moral vbuditi sum pri sodnikih v zgodobo policije oz tožilstva...ta star Čeferin..če še dela...b a ven potegnil..100 000 EUR.. rešil je Milico Makoter..ne vem če se spomniti tega primera... foter Čeferin je vreden svojega denarja..enkrat sem ga poslušal na sodišču ko je zagovarjal Perića.. sam njemu ni mogel pomagati..

motiv a umor je bil..če te nekdo po 30 letih vrže ven iz službe..v kateri si bil car.. izguba dohodka.. posmeh sodelavcev in okolice..
zanimivo da je Jamni bil ustrelejn z malokalibarskim nabojem.. profič bi izbral 9 mm ,,kakšno klasiko.. pa najbrz bi jamnika počakal da pride z žurke domov.. imel bi neki časovni okvir, da lažje pobegne...
Guliarth
# 11.11.2015 ob 18:36
A bog bo pričal? Hudo...če bosta že na vezi naj še te priča proti tajkunom in pedofilom, da počistimo gamad.
kodsoj
# 11.11.2015 ob 21:32
kot prvo, izbral si je pričo ki te ga ne bo mogla potrditi
kot drugo, sodstvo je že ok, pravosodje je problem ,predvsem pri dokazovanju gosp. kriminal in korupcije zaradi luknjaste zakonske podlage tožilci nimajo šans, sodstvo le opravlja svoje delo.. ..za dopolnjevanje zakonov pa so poklicani - plačani cepci v parlamentu!!!

pri krvnih deliktih težav ni
DamonDash
# 11.11.2015 ob 19:55
v igri so bili milijoni in storilec bi lahko bil marsikdo. Torej ni nujno, da je kriv Milko Novič.

Jamnik je bil velik človek, veliko je naredil, in očitno je s posli, ki jih je opravljal, nekomu stopil na žulj. Ko je v igri velika vsota, je možen mafijski umor.
In ne mi reči da v Sloveniji ni mafije, ker je! Slovenija je raj za mafijce je enkrat izjavil italijanski mafijec Maurizio Prestieri.
Zapomnite si, da je v Sloveniji visoka korupcija ta pa je povezana z mafijo, dodajmo še prostitucijo in droge...
galoper
# 11.11.2015 ob 19:08
Morda ve kdo je bil storilec, le molči o tem?
Kakšna je možnost, da se ostanki smodnika prenesejo brez streljanja, podtaknejo?
Nobel
# 11.11.2015 ob 17:15
Tudi jaz težko verjamem, da je kriv. Za likvidacijo Jamnika je bil storilec verjetno na mestu zločina dalj časa in ga je čakal. Ne pa tekel od doma ter si tako poskusil urediti kolikor toliko verodostojen alibi.
Polymath
# 12.11.2015 ob 13:19
V našo sodstvo niti malo ne verjamem, ampak verjamem pa v policijo in kriminaliste, tako da mislim, da svoje delo zelo dobro opravljajo, če so dokazi proti njemu, potem je res kriv.

Sodstvo je pa pri nas takšno, da se jo da podkupiti, če so v igri veliki denarci.
tupamaross
# 12.11.2015 ob 11:35
Kaj pa mobitel? Ne vem, ker se v to toliko ne razumem.
Tudi sam imam tak bomitel, da se vedno natančno ve,
kje se nahajam, ne glede na to ali je mobitel vklopljen
ali ne.Samsing ima v sebi komponente,ki vedno kažejo
tvojo natančno lego pa če ga imaš vklopljenega ali ne.

Za druge mobitele pa ne vem. Zanimal me je samo moj
in sem o njem vse preštudiral.
Kekec99
# 12.11.2015 ob 09:53
Novič: Bog mi je priča, da nisem ubil Jamnika

S tako pričo bo 100% oproščen.
esspero
# 12.11.2015 ob 09:36
Umorjeni je bil na pragu velikih odkritij in je teden dni pred smrtjo opozoril svojega očeta ( po navedbi slovenskih novic) da ga bodo likvidirali.? Torej kdo? On naj bi slutil da ga bo ubil Novič.??? In naivni ljudje verjamejo zgodbicam?! Potrebna je GENERALNA PREISKAVA Jamnikovega dela v zadnjem letu.! Zakaj je ni.? Dokaze lahko vedno podtaknejo.! Po dveh strelih je razvidno da je delo opravil profesionalec.! Kot pri umoru Krambergerja kjer pijani kmet strelja z razdalje 160 m in ga zadane direkt v srce.! Izgleda da smo ljudje mentalnio še na stopnji 3 letnega otroka ki se igra v peskovniku!
Jinxi
# 11.11.2015 ob 22:52
Ce mu je pa bog prica pa kar do ustavnega, tisti tipi tam verjamejo v pravljice.
maximinus
# 19.11.2015 ob 17:38
Bog mi je priča, da nisem ubil Jamnika

zadnje čase se tudi drugače misleči izgovarjajo na boga in kaj potem naredijo........

sicer pa v njegovem primeru,.....da ti je bog-inja stal-a ob strani, se ni bi znašel kjer si se. očitno je tokrat gospod-gospa imel-a drugi plan, nekaj bolj nujnega.
niste vse ovčke enakovredne, predvidevam.
tupamaross
# 12.11.2015 ob 18:48
Polymath,
z policijo je že v redu. Oni so najdli dokaze in drugače
niti ne morejo delati. Postavlja pa se vprašanje, če so
nehali naprej raziskovati, da le ni kaj narobe.

Bilo je priemrov, da so dokazi bili tako trdni, da so krivca
takoj zaprli in nehali raziskovati. Za njih je primer bi takoj
zaključen. Obdolžencu so sodili dva-tri leta in ga obsodili,
po petih letih pa se je pokazalo, da ni morilec. Ker pa so
vsi (policija in tožilstvo) takoj nehali naprej raziskovati, ko
so prvega osumljenca zaprli, se je po tolikoih letih za
pravim morilcem izgubila sleherna sled.

Če nekdo ne prizna krivde in je najmanjša dvom, da bi
lahko bil neldožen, se preiskava praviloma nikoli ne konča.

Vsaj tako bi moralo biti, da se le morilci okrog prosto ne bi
sprehajali.

Ali si lahko zavedaš, da si je ženska v Ameriki omislila
posilstvo zoper človeka, ki z njo ni hotel imeti spolne odnose,
po tem pa nekako prišla do njegove sperme, jo dala sebi v
vagino, se na to še hudo poškodovala in prijavila posilstvo.
Človek je sedel 7. let, vendar preiskava je ves čas tekla naprej
in so natančno dokazali njeno goljufijo in maščevanje, obsojeni
pa se je vrnil družini. Njegova žena je prodala hišo in zapravila
vse premoženje z plačili detektivov in preiskav, ker je verjela,
da njen mož tako gnusnega dejanja nikoli ne bi naredil.

Vse je v redu in prav v tem primeru, le preiskava mora teči
naprej in mu dokazati, da je resnično on morilec in nihče drug.
Če drugega ne, gre za družino in družinskega očeta, ker ženi
in hčerki bo moralo biti dokazano, da je njihov mož in njihov
oče resnično morilec.
felipesko
# 12.11.2015 ob 12:27
Novič: Bog mi je priča, da nisem ubil Jamnika

Zavlačuje....Še eno pričo,si je omislil.....
tupamaross
# 12.11.2015 ob 11:31
ZETAC,
čudno je le to, da Nović ni tam pustil svoje osebne
izkaznice.

V igri je bilo 25 milijonov EUR,za katere je bil nujen
podpis pokojnega Jamnika. Kaj pa po tem,ko je dal
svoj podpis in je denar bil nakazan na inštitut?

Že 50 let imam orožje in z njim tudi rad občasno
treljam, tulce pa nikoli ne poberem. Če bi se
osebno hotel maščevati Noviću in se še znebiti
nekoga, bi bilo idealno, da sem na strelišču pobral
nekaj njegovih tulcev, kar pa se tiče smodnika na
njegovih rokah, ta tam ostane več let. Praktično se
smodnika iz kože tudi do deset leta ne da odstraniti.

Večkrat sem gleda nadaljevanke o inšpektorju
Kolombu. Vse te nadaljevanke so v glavnem bile
posnete po resničnih dogodkih. Odvisno je le od
preiskovalcev, tožilcev, sodnikov ali so lenuhi in
se zadovoljijo z ujetim vrabcem in prenehajo
vsako nadaljno preiskavo in živijo na lovorikah ali
pa kljub vsemu nadaljujejo preiskavo ob predpostavki,
da se lahko zgodo, da Nović res ni morilec...

Če Nović ni morilec, bi tisti inšpektor, ki bi pravega
morilca odkril, resnično bil naš Kolombo.
izo
# 12.11.2015 ob 10:34
včasi so se sklivali na častno titejevo, zdaj pa na božjo. isto sraje, drugo pakovanje..
ZETAC
# 12.11.2015 ob 10:33
Strinjam se s tem, kar pravi pašereje, je pa v zgodbi Noviča nekaj sprenevedanja, predvsem to, da kot da ni vedel, kje je zabava, to sigurno ni res, vprašljiv pa se mi zditudi alibi. Med preiskavo sem pa pogrešal to, da bi preiskavo usmerili še kam drugam, ne samo na Noviča, znano je, da je bil Jamnik je bil poleg Noviča sprt vsaj tako, če ne še bolj tudi z eno osebo z visokim raziskovalnim nazivo, ki je ravno tako izgubila službo na Inštitutu, je pa dosti bolj preračunljiva in vpeta v različne pridobitvene dejavnosti, kot Novič, ki se je po izgubi službe na KI začel ukvarjati s pridelavo sivke na Krasu..
qayxc
# 12.11.2015 ob 09:08
Sigurno je nedolžen in zopet bomo davkoplačevalci plačevali za nesposobnost naše policije.
relli novak
# 11.11.2015 ob 20:00
in smešen
relli novak
# 11.11.2015 ob 19:58
motiv za umor je neprepričljiv
7up
# 11.11.2015 ob 17:20
Zakaj potem v obrambi ne uporabijo detektorja laži?
Nobel
# 11.11.2015 ob 17:17
To, da ni deloval čisto vedo povedati vsi na Kemijskem inštitutu. Že kar se tiče pripisovanja zaslug in nagrad...
smukač
# 12.11.2015 ob 11:38
S kako lahko nekateri obsojajo in oproščajo bi rekel, da nimamo samo banana sodišč ampak tudi banana ljudstvo.
hooooogar
# 11.11.2015 ob 18:24
Izgovarja se na Boga, ker ve, da ga zanesljivo ne bo na sodisce. Fuj, sram naj te bo.
Aresnica
# 11.11.2015 ob 22:31
Tao3# 11.11.2015 ob 18:02 Lažnivi SDS-ov kandidat za župana Postojne ... Komu je pa še bil Bog priča?
-
Tao3 -poglej in razmisli-_- lustracija

Tao3
# 11.11.2015 ob 18:03
Glede na to, da se sklicuje na boga, ga bo pa na koncu remnokravatarska Ustavna Sramota oprostila ...
Kazalo