Novič je znova zatrdil, da ni ubil Jamnika. Foto: BoBo
Novič je znova zatrdil, da ni ubil Jamnika. Foto: BoBo

"Bog mi je priča, da tega nisem storil," je zatrdil. Novič je na sodišču zagotavljal, da revanšizem in zahrbtnost nista v njegovi navadi ter da Jamniku ni nikoli grozil. Je pa povedal, da so mu na Kemijskem inštitutu (KI), kjer je delal med letoma 1982 in 2009, "fizično razbili laboratorij ter dve aparaturi in ukradli intelektualno lastnino".

Takrat je delal neko raziskavo za ministrstvo za obrambo, ki pa je zaradi uničevanja laboratorija ni mogel končati, zaradi česar so ga odpustili z inštituta. Proti inštitutu je sprožil tudi več postopkov in pisal pritožbe, je dodal.

Naročniki umora so po njegovem mnenju morali vedeti, kaj se dogaja na inštitutu in za njegove sodne spore in pritožbe ter ga "premišljeno vmešali v to zadevo kot edinega obtoženega".

Bil je doma s hčerko
Povedal je, da je bil na dan umora čez dan na Primorskem, v Ljubljano pa se je vrnil okoli 18. ure. Domov je prišel sočasno z ženo, še vedno zaposleno na KI-ju, ki mu je takrat sporočila, da gre pozneje na službeno novoletno zabavo. Kje bo zabava, mu ni povedala in ko sta prišla v stanovanje, se je preoblekel v pižamo in na kavču gledal televizijo, je dejal.

Doma je bila še hčerka, ki pa je okoli pol osmih odšla od doma, ko jo je z avtomobilom pobrala prijateljica. Telefonski izpiski kažejo, da sta se dekleti slišali ob 19.28, Novičeva hčerka pa naj bi nato potrebovala nekaj minut, da je prišla do avtomobila. Umor pa se je zgodil okoli 19.40.

Premalo časa?
Obramba je v zagovoru opozorila, da se Novič pri svojih 60 letih v zgolj nekaj minutah ni mogel preobleči, priti iz stanovanja in pohiteti do dva kilometra oddaljene restavracije oziroma njenega parkirišča. Niti ni znano, kako naj bi tja prišel.
Če bi šel z avtomobilom, je na poti še vsaj pet ali šest semaforiziranih križišč, če bi šel s kolesom, pa bi ponj moral najprej v kolesarnico, kar traja nekaj minut. A kolo nima luči, obtoženi brez očal slabo vidi, takrat pa je zunaj pršilo, je še navedla obramba.

Ena izmed prič je sicer tudi povedala, da so po inštitutu krožile govorice, da se je Jamnik ukvarjal z nezakonitimi posli, a ni znala povedati kakšnimi.
Sojenje se bo predvidoma z zasliševanjem prič nadaljevalo prihodnjo sredo.

Novič je obtožen, da je 16. decembra lani okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na Viču v Ljubljani izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil Jamnika. Obtožnica ga bremeni, da je to storil načrtno in zahrbtno. Umor je Novič po mnenju tožilstva storil iz brezobzirnega maščevanja, saj je bil Jamnik direktor inštituta, s katerega so Noviča odpustili.