Izsek pogovora na Facebooku med policisti, ki so se dogovarjali za kontrolo Koprivnikarja. Foto:
Izsek pogovora na Facebooku med policisti, ki so se dogovarjali za kontrolo Koprivnikarja. Foto:

Ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja sta novembra lani, ko se je ponoči vračal s koncerta svoje rockovske skupine v Škofji Loki, ustavila policista in opravila alkotest. Izkazalo se je, da je bila kontrola ministra načrtovana in dogovorjena zaradi ministrovih stališč v pogajanjih s policisti.

Sakač je eden od skupno petih policistov, ki so zato prejeli izredno odpoved delovnega razmerja. Konkretno se mu očita, da je napeljeval druge policiste k storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja.

Policist meni, da ni razlogov za odpoved
Policistov odvetnik Franci Matoz je Sakačevemu nekdanjemu delodajalcu očital več nepravilnosti v postopku. Tako naj bi Sakaču kršili pravico do zagovora, vprašljiva pa je tudi pravočasnost vročitve odpovedi, pri čemer med drugim kot pričo predlaga nastop generalnega direktorja policije Marjana Fanka.

Sakača so poleg tega, pravi Matoz, tudi diskriminirali zaradi položaja sindikalnega zaupnika. Storilca domnevnega kaznivega dejanja so namreč kaznovali le z opominom.

Matoz trdi, da je bil namen postopka proti policistu ohromiti delovanje sindikata in s tem vplivati na izid policijske stavke. Sakač ne zanika svojega dejanja, vendar meni, da ne gre za kaznivo dejanje ali razlog za odpoved.

Tožilka: Ministru so želeli škodovati
Državna pravobranilka Mojca Ivančič Jelačin pa je prepričana, da je bil namen dotičnih policistov škodovati ministru. Po njenih besedah je bil Sakač pri tem izredno dejaven, saj je imel v le nekaj urah na Facebooku kar 57 objav, usmerjenih v akcijo ustavljanja ministra.

Postopek se bo na sodišču nadaljeval 22. novembra, ko naj bi nastopile tudi prve priče.