Galetova je na sodišče prišla v spremstvu več odvetnikov. Foto: Eugenija Carl
Galetova je na sodišče prišla v spremstvu več odvetnikov. Foto: Eugenija Carl

Leta 2009 so odvetnico Suzaano Gale, ki je vodila nekatere stečajne postopke, aretirali zaradi sumov jemanje podkupnine, izsiljevanja in ponareditev ali uničenja poslovne listine.

Prijeli so jo kmalu po izročitvi denarja
Od nekdanjega direktorja in lastnika družbe Montec, katere stečajna upraviteljica je bila, naj bi namreč zahtevala podkupnino v zameno za prireditev bilanc družbe. Podjetnik je zato domnevno izsiljevanje prijavil koprskim kriminalistom.

Ti so nato ugotovili, da je stečajna upraviteljica zahtevala in tudi prejela 20.000 evrov podkupnine. Kriminalisti so ji po predaji podkupnine odvzeli prostost, vpletena pa naj bi bila še njen sodelavec Sebastjan Čagran ter njegova sestra Andreja Terpotec, ki je osumljena, da je sporne bilance izdelala. Denar so našli pod oknom pisarne.

Obramba zahteva izločitev tajnih posnetkov
Galetova je na sodišče prišla v spremstvu treh odvetnikov. Njen zagovornik Milan Krstić je zahteval izločitev vseh dokazov, pridobljenih z izvajanjem tajnih metod in sredstev, med drugim izločitev vseh zvočnih posnetkov, ki jih je pridobil direktor Dejan Škerlič kot tajni policijski sodelavec.

Kot je dejal Krstić, so bile uporabljene posebne tajne metode izvedene v nasprotju s svojim smislom, Škerlič pa je bil kot stečajni dolžnik po njegovem mnenju tudi osebno zainteresiran za zadevo in kot tak neprimeren za tajno delovanje. Iz same policijske akcije se po njegovem mnenju tudi vidi, da se Galetova denarja ni dotaknila, niti ga ni prejela, praktično neizvedljivo pa naj bi bilo tudi, da bi denar vrgla skozi okno.

Predsednica senata Tatjana Pavlovec je sklenila, da bo senat glede izločitve dokazov še enkrat zaslišal Škerliča. Predobravnavni narok se bo tako nadaljeval 27. avgusta.

Grozi ji zaporna kazen
Zagrožena kazen za kaznivo dejanje jemanje podkupnine je do osem let zapora, za izsiljevanje do tri leta zapora, za ponareditev ali uničenje poslovnih listin pa do dve leti zapora.