Policija je lani obravnavala nekoliko manj pisem, namenjenih varovanim osebam. Foto: BoBo
Policija je lani obravnavala nekoliko manj pisem, namenjenih varovanim osebam. Foto: BoBo

Urad predsednika vlade, vlado je od lanskega februarja vodil Janez Janša, je lani policiji predal deset pisem, od tega šest z grozilno vsebino.

Urad predsednika republike je lani prejel 24 pisem, od tega sedem grozilnih, ki so jih nato predali policiji. Prejemnika pisem pa sta bila tako nekdanji predsednik Danilo Türk kot sedanji Borut Pahor, ki je mandat začel decembra lani.

Predsednik državnega zbora Janko Veber pa je od nastopa na to funkcijo februarja letos prejel nekaj pisem in elektronskih sporočil z žaljivo vsebino, konkretnih groženj pa ni bilo.

Manj pisem kot po navadi
Sicer pa je policija lani obravnavala nekoliko manj pisem, namenjenih varovanim osebam, v primerjavi z letom 2011, ko so obravnavali 148 pisem, dve tretjini pisem pa je bilo žaljivih oziroma grozilnih.

Policisti nimajo točnih podatkov o številu podanih predlogov za pregon, saj se kazniva dejanja preganjajo na predlog oškodovanca.

Tarča zadnjega medijsko odmevnega grozilnega pisma je bil Janez Janša. Avtor je predsedniku SDS-a in njegovi družini, pa tudi nekdanjemu pravosodnemu ministru Lovru Šturmu grozil s smrtjo.