Vrhovno sodišče bo o zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria odločalo tudi med sodnimi počitnicami. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Vrhovno sodišče bo o zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria odločalo tudi med sodnimi počitnicami. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Takrat bodo potekali seje senatov vrhovnega sodišča (VS) in delo sodne poročevalke v tej zadevi, vrhovne sodnice Vesne Žalik, vendar konkretne časovne dinamike na sodišču ne morejo napovedati ali predvidevati. Poročevalka mora namreč oceniti, kdaj je zadeva zrela za odločanje, in šele takrat predlagati sejo.
Zahtevi Ferlinca in Janše
Zadevo utegneta časovno nekoliko zavleči dve zahtevi. Prva je zahteva za izločitev dveh sodnikov iz postopka, ki jo je vložil državni tožilec Andrej Ferlinc, in sicer Marka Šorlija in Barbare Zobec.
Za njim, ta ponedeljek, je zagovornik Janeza Janše Franci Matoz vložil zahtevo za izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše in Žalikove, v torek pa je zahtevi še dopolnil. Na sodišču pojasnjujejo, da zahtevo za izločitev Masleše preučujejo, od odločitve o njej pa bo odvisen tudi nadaljnji potek odločanja o zahtevah za izločitev Šorlija in Zobčeve.

Zakon o kazenskem postopku predvideva, da v primeru zahteve za izločitev predsednika vrhovnega sodišča o izločitvi odloča občna seja tega sodišča.

Način vročanja
Od vrste odločitve, ki jo sprejme sodni senat med sodnimi počitnicami, je po navedbah sodišča odvisen tudi način vročanja sodnih pisanj strankam v postopku.

"Če bi bilo zahtevi ugodeno oziroma če bi sodišče ugotovilo razloge za prekinitev prestajanja kazni zapora, bi se odločitev vročila nemudoma. V vseh drugih primerih se sodna pisanja vročajo po 15. 8.," pojasnjujejo na VS-ju.