Penko je dejal, da Zidarja ne bo na sodišče. Foto:
Penko je dejal, da Zidarja ne bo na sodišče. Foto:
Pred sodbo v zadevi čista lopata

V zadevi Čista lopata na ljubljanskem višjem sodišču poteka javna seja, na kateri bodo obravnavali pritožbe vseh udeleženih strank na sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je za sedem obtoženih, tudi Zidarja, odločilo, da so krivi, enega pa oprostilo. Na sodbo, izrečeno pred letom dni, se je pritožilo vseh sedem obsojenih in tudi tožilstvo.

"Prepričani smo, da je naša pritožba utemeljena in da bo sodišče sledilo pritožbenim razlogom," je ob prihodu na sodišče dejal Penko. Kdaj pričakuje razsodbo, ni vedel povedati, saj je to odvisno od sodišča. Pojasnil je, da bodo na današnji seji izmenjali pritožbene razloge in argumente, kolikor jih je še ostalo. "Potem pa se bo višjo sodišče odločilo," je dejal.

Prvostopenjsko sodišče je sodbo izreklo konec marca lani, obramba pa je že med potekom leto in pol trajajočega sojenja napovedovala pritožbo na višje sodišče, saj sodni senat okrožnega sodišča ni upošteval njihove zahteve po izločitvi dokaznega gradiva, predvsem telefonskih prisluhov. Ti so bili po mnenju obrambe pridobljeni na nezakonit način in bi zato morali biti izločeni.

Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je za sedem obdolženih v zadevi Čista lopata odločil, da so krivi podkupovanja ali sprejemanja podkupnine. Sodišče je Zidarju, Hildi Tovšak in Dušanu Črnigoju prisodilo leto in pet mesecev zaporne kazni. Vsem obsojenim je naložilo tudi plačilo stranske denarne kazni.

Sojenje osmerici zaradi dogovarjanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za gradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja ter sostorilstva pri tem kaznivem dejanju se je začelo oktobra 2010, afera pa je v javnost prišla februarja 2008 po odmevnih aretacijah, v kateri so pridržali vse vpletene, vsi razen Črnigoja, ki se je zaradi funkcije državnega svetnika skliceval na imuniteto, pa so noč prebili v zaporu.

Pred sodbo v zadevi čista lopata