Ultralahko letalo (fotografija je simbolična) Foto: BoBo
Ultralahko letalo (fotografija je simbolična) Foto: BoBo

Oktobra 2016 sta dve vrstnici odšli na sprehod do bližnjega travnika v Dolu pri Ljubljani. Stali sta na makadamski poti in opazovali soseda Alojzija Šimenca, kako leti s svojim ultralahkim letalom. Šimenc je obletel travnik, ki je bil hkrati vzletno-pristajalna steza, in se odločil za pristanek. Pri pristajanju pa ga je zaneslo proti sosedama. Z levim krilom letala je trčil v eno izmed njiju in ji hudo poškodoval ramo, zlomil roko in enajst reber.

Šimenc je v torek na Okrožnem sodišču v Ljubljani priznal, da je leta 2016 med pristankom z letalom poškodoval sprehajalko. Tožilstvo mu je za priznanje krivde ponudilo leto in pol pogojne zaporne kazni ter stransko kazen enoletne prepovedi pilotiranja ultralahkih letal.

Sodnica namerava prihodnji teden zaslišati še oškodovanko, nato pa bo Šimencu izrekla kazen. Na prvem naroku pretekli teden je sicer dejal, da bo o krivdi še razmislil, na torkovem nadaljevanju predobravnavnega naroka pa je krivdo priznal. Obtožen je kaznivega dejanja ogrožanja posebnih vrst javnega prometa. V zvezi s tem mu tožilstvo očita še, da ni postavil tabel, ki bi sprehajalce ob njegovem travniku opozarjale, da gre za vzletno-pristajalno stezo, poroča Delo.