Osumljeni je v torek že prespal v koprskem zaporu. Foto: MMC RTV SLO
Osumljeni je v torek že prespal v koprskem zaporu. Foto: MMC RTV SLO
Posiljevalec ostaja v zaporu

44-letnega romunskega državljana, osumljenega grozovitega posilstva, so prijeli v Španiji, popoldne pa ga je že zaslišal koprski preiskovalni sodnik.

V četrtek ob 13. uri pa bo v Kopru potekala novinarska konferenca Policijske postaje Koper, na kateri bodo predstavili potek preiskave in mednarodnega policijskega sodelovanja, na podlagi katerega je bil osumljenec prijet.

Osumljeni naj bi se skrival pod različnimi imeni
Preiskovalci so skoraj deset let tavali v temi. V rokah niso imeli tako rekoč ničesar razen DNK storilca. Vsa poizvedovanja in številna zaslišanja v Sloveniji niso obrodila sadov, zato je bila izdana mednarodna tiralica.

Videti je bilo, da bo storilec ostal nekaznovan, pred dvema letoma pa so iz Španije sporočili, da so storilca našli v tamkajšnji DNK-bazi. Romun je bil v več postopkih, osumljen naj bi bil tudi posilstva, a se je uspešno skrival pod različnimi imeni. 23. marca so ga prijeli v Sevilli.

Postopek o izročitvi Sloveniji je stekel hitro in osumljeni je v torek že prespal v koprskem zaporu. Na zaslišanju se je branil z molkom, povedal pa je, da se ne misli zagovarjati in da je bil v Romuniji zaradi tatvin obsojen na 13 let zapora, ki ga je tudi odsedel. Kako se je znašel v Sloveniji, ni znano, domnevajo pa, da je bil pomorščak na eni izmed ladij, ki je priplula v Koper.

Spomnimo ...
Konec septembra 2003 se je dekle v večernih urah odpravilo na sprehod po samotni poti v zaledju Kopra, ko je iz grmovja nanjo planil moški, jo zvezal in odvlekel v gozd, surovo pretepel, nato pa se nad njo štiri ure spolno izživljal. Hudo ranjeno sta našla mama in brat. Še isti dan so prijeli 35-letnega državljana BIH-a, ki je med zaslišanjem zelo natančno opisal, kaj se je tistega usodnega večera dogajalo v gozdu. Posiljeno dekle je podalo opis storilca, na fotografijah ga je prepoznala kot storilca. Odvzeli so mu prostost, a je vse očitke zavrnila preiskava DNK, ki se ni ujemala, zato so ga izpustili.

Romun bo do sojenja v priporu, tožilstvo pa ne bo zahtevalo ne prepoznave ne zaslišanja žrtve. Prepričani so, da je DNK zadosten dokaz.

Iz Kopra Eugenija Carl

Posiljevalec ostaja v zaporu