Policisti, kriminalisti in preiskovalci NPU-ja izvajajo hišne preiskave po vsej državi. Foto: Mojca Dumančič
Policisti, kriminalisti in preiskovalci NPU-ja izvajajo hišne preiskave po vsej državi. Foto: Mojca Dumančič
Kriminalistična preiskava
V obeh akcijah je bilo pridržanih 49 ljudi. Foto: Mojca Dumančič
Policija, Romi
V akciji sodelujejo tudi policijski psi. Foto: Bogdan Miklič
Kriminalisti v obsežni akciji iskali drogo in orožje
V Sloveniji poteka kar 60 hišnih preiskav

Dve preiskavi danes končujejo gorenjski kriminalisti na širšem območju Kranja, Ljubljane in Nove Gorice. Na podlagi sodnih odredb izvajajo 38 hišnih preiskav stanovanj in vozil pri 40 osumljencih, pri katerih iščejo predmete in druge materialne dokaze, ki bodo dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku, so pojasnili na policiji.

Policija sumi, da gre za kazniva dejanja s področja prepovedanih mamil in orožja, preiskavo pa usmerja kranjsko okrožno državno tožilstvo. Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z orožjem je sicer zagrožena kazen do deset let zapora.

V preiskavah sodeluje več kot 120 policistov in kriminalistov s kranjske, ljubljanske in novogoriške policijske uprave. V nekaterih hišnih preiskavah sodelujejo tudi policisti specialne enote, kriminalisti pa so v tej operaciji odvzeli prostost 30 osumljenim.

NPU končuje leto in pol trajajočo obsežno preiskavo
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) končujejo leto in pol trajajočo preiskavo s področja organizirane kriminalitete. V preiskavi sodeluje več kot 200 kriminalistov iz ljubljanske, mariborske, novogoriške, koprske, in novomeške policijske uprave, preiskovalci NPU-ja, policisti posebne policijske enote in vodniki službenih psov.

Skupaj izvajajo 22 preiskav stanovanj in vozil osumljencev na območjih kranjske, ljubljanske, novomeške, koprske, novogoriške in mariborske policijske uprave. "Ker gre za nevarne osumljence, ki so v preteklosti že izvajali kazniva dejanja z elementi nasilja, pri prijetju nekaterih sodelujejo tudi policisti specialne enote," so pojasnili na policiji. Dodali so, da so preiskovalci prostost odvzeli 19 osumljencem.

To preiskavo usmerja Specializirano državno tožilstvo, poteka pa s ciljem utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih mamil in goljufije. Za prvo kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora do 15 let, za drugo kaznivo dejanje pa kazen zapora do osem let.

Prijeli vodje kriminalnih združb
Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Branko Japelj je medijem pojasnil, da sicer izvajajo tri ločene preiskave, ki pa se med seboj vseeno tudi prepletajo, zato so se odločili, da akcije izvedejo na isti dan. Prijeti so slovenski državljani, v nekaterih primerih gre tudi za vodje kriminalnih združb, je dodal.

Nekateri so po njegovih besedah stari znanci policije, nekateri pa so se v kriminalističnih postopkih znašli prvič. Kriminalisti so tudi že zasegli nekaj prepovedane droge in orožja. Pri eni od hišnih preiskav na območju Kranja se je enemu od policistov sprožilo orožje, a ni bilo ogroženo nobeno življenje. Dogodek bodo preverili in z izsledki seznanili tožilstvo, je napovedal.

Kriminalisti so pri preiskavi sodelovali z različnimi policijami iz držav EU, zlasti pa s policijami iz držav bivše Jugoslavije. V vseh treh zadevah je policija izvajala prikrite preiskovalne ukrepe, je še pojasnil Japelj.

Kriminalisti v obsežni akciji iskali drogo in orožje
V Sloveniji poteka kar 60 hišnih preiskav