Foto: BoBo/Tina Kosec
Foto: BoBo/Tina Kosec
Sorodna novica Hudodelska združba z izkoriščanjem prostitucije pridobila 14 milijonov evrov
Sorodna novica Racman se v priporu ni zglasil, ker živi v tujini in se boji javnega ponižanja

Tudi v minulem mesecu sodišča niso bila popolnoma prazna, delo pa so imeli predvsem s pripornimi in nujnimi zadevami, piše novinarka Slovenske tiskovne agencije Janja Zalar.

Med drugim je koprsko okrožno sodišče izdalo priporni nalog in tiralico za poslovneža Sergeja Racmana, ki je obtožen v primeru domnevne zlorabe prostitucije v klubu Marina v Ajševici pri Novi Gorici. Racman je prek odvetnice sporočil, da se želi zagovarjati "na način, ki mu bo omogočal ohranitev dostojanstva", v priporu pa se ni zglasil, ker živi v tujini.

Na celjskem okrožnem sodišču so potekali predobravnavni naroki v sojenju obtoženim za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi, izvenobravnavni senat tega sodišča pa je v zadevi šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) zaradi obsežnosti kazenske zadeve tožilstvu odobril trimesečno podaljšanje roka za vložitev obtožnice. Primer je sicer eden najbolj obsežnih v Sloveniji doslej, saj je v sodnem spisu 10.781 listovnih številk, ki so zložene v 81 fasciklov, gradivo pa spremlja še 35.903 listin v prilogah, zloženih v 109 fasciklov.

Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik bo moral v prihodnjih mesecih sicer v Celju hoditi na dve sojenji. V prvi zadevi mu tožilstvo očita, da je v davčnem postopku poskušal zabrisati sledi za izvorom svojega premoženja, v drugi pa, da je s finančne uprave ukradel dokument o prijavi finančnega premoženja.

Sorodna novica Abramovu in Adlešičevi, ki si je odrezala roko, podaljšali pripor

S koncem enomesečnih počitnic bodo znova stekli tudi pritožbeni roki, sodišča pa bodo imela znova veliko dela s presojanjem pritožb strank v postopkih. Med drugim bodo odločali o pritožbi 29-letnega Sebastiena Abramova, ki je bil konec julija obtožen v zadevi poskusa oškodovanja zavarovalnic z odrezano roko partnerke. Abramov se je pritožil na dvomesečno podaljšanje pripora, pričakovati pa je tudi pritožbo na obtožnico. Abramov pa je vpleten še v dve zadevi. Osumljen je, da je marca 2015 umoril 24-letno Saro Veber. Okrožno sodišče v Celju je sklep o začetku sodne preiskave v zadevi izdalo julija. Na žalskem okrajnem sodišču pa teče postopek zaradi suma goljufije na račun staršev Vebrove.

Sorodna novica Vili Kovačič na ustavnem sodišču uspel s pritožbo zoper odločitev upravnega sodišča

Upravno sodišče bo znova odločalo o pritožbi kandidata za ljubljanski mestni svet Vilija Kovačiča, ki se je zaradi domnevnih zlorab občinskih sredstev, ki jih očita Listi Zorana Jankovića, pritožil na izid lokalnih volitev v Ljubljani. Sodišče je sicer napovedalo, da bo o tej zadevi odločalo že v času počitnic, vendar še čaka na odločitve vrhovnega sodišča glede zahtev za izločitev sodnika. "Po tem, ko bo sodišče prejelo odločitve vrhovnega sodišča o vloženih pritožbah zoper zavrnilna sklepa o izločitvi sodnika, bo lahko nadaljevalo z reševanjem pritožbe," so pojasnili za Slovensko tiskovno agencijo.

Sorodna novica Zoran Janković po oprostitvi v zadevi Gratel: Sodišče je sledilo resnici

Jankovića čaka tudi pestra jesen, saj se bo z začetkom glavne obravnave nadaljevalo sojenje v zadevi Stožice, v zadevi Gratel pa bo višje sodišče odločalo o pritožbi na oprostilno sodbo. Pričakovati pa je, da bo moralo sodišče odločati tudi o njegovi pritožbi na nedavno obtožnico za Jankovića in soobtožene v primeru hladilne strojnice v Stožicah, ki naj bi jo po Jankovićevem posredovanju Energetika Ljubljana kupila od Grepa, čeprav ta sploh ni bil njen lastnik. Janković je pred časom ocenil, da je to, kar mu očitajo, "popolnoma brezpredmetno". Spomnil je, da javni del Stožic stoji, zasebnemu podjetju, ki je šlo v stečaj, pa da je "očitno zelo dobro pomagal, da je šlo v stečaj".

Sorodna novica Nekdanji novinarji Dnevnika na zatožni klopi zaradi objave prisluhov

Na ljubljanskem okrajnem sodišču je po počitnicah pričakovan začetek glavne obravnave v sojenju nekdanjim novinarjem Dnevnika Primožu Cirmanu, Vesni Vuković, Tomažu Modicu in Suzani Rankov, ki na predobravnavnem naroku niso priznali očitanega dejanja zlorabe osebnih podatkov z objavo prisluhov Tomažu Lovšetu. Tožilstvo jih preganja zaradi objave prepisov policijskih prisluhov Lovšetu, ki je pred leti svetoval pri prodaji Mercatorja. Dnevnik je jeseni 2013, v času prodaje, objavil vrsto člankov o ozadju prodaje, ki so med drugim vključevali vsebino policijskih prisluhov Lovšetu. Obramba je predlagala več dokazov, med drugim zaslišanje Lovšeta in nekdanjega lastnika Agrokorja Ivice Todorića.

Nadaljevala se bodo še sojenja v drugih odmevnih primerih:

  • Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo kmalu nadaljevalo sojenje v odmevni korupcijski aferi v zdravstvu, v kateri je obtoženih 11 posameznikov in družba Advanta. Vsi so zanikali očitke tožilstva, da so na svoje račune doma in v tujini prejemali denar, za protiuslugo pa so še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju.
  • V Celju bo ponovno steklo tudi sojenje prvaku SDS-a Janezu Janši zaradi očitane razžalitve novinark TV Slovenije Evgenije Carl in Mojce Šetinc Pašek. Janšo je sodišče novembra lani nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta, njegov zagovornik pa je s pritožbo dosegel ponovno sojenje.
  • V Kopru bodo stekli predobravnavni naroki v sojenju več osebam zaradi goljufije na škodo EU-ja, in sicer naj bi šlo za napihovanje računov ob nabavi fotovoltaičnih celic. Zaradi odsotnosti obtoženih naroka v začetku julija niso opravili, večina se bo zagovarjala septembra.
  • Na mariborskem okrožnem sodišču je v torek razpisano nadaljevanje sojenja šestim članom domnevne slovensko-tajvanske kriminalne združbe, ki se branijo pred očitki o trgovini z ljudmi v povezavi z nezakonitimi klicnimi centri.
  • Po napovedih naj bi se kmalu po koncu sodnih počitnic obetal tudi razplet sojenja nekdanjemu svetovalcu zdaj prav tako že nekdanjega mariborskega župana Marku Kovačiču, ki ga obtožnica bremeni poslovne goljufije v povezavi z njegovim podjetjem Svarog in kršenja pravic sedmim zaposlenim v tem podjetju.
  • Septembra bodo na ljubljanskem okrožnem sodišču med drugim nadaljevali obravnavo tožbe nekdanje ministrice za izobraževanje Stanke Setnikar Cankar, ki od Komisije za preprečevanje korupcije terja odškodnino, ker naj bi nezakonito objavila podatke o njenih honorarjih.