"Maribor je postal regionalno prepoznavna referenčna točka za vstop na Kitajsko. Zato so bili potrebni ustrezna politična usmeritev, delovna ekipa sodelavcev in še zlasti pogodbeni odnos z Markom Kovačičem," pravi župan Maribora. Foto: BoBo

Že več let so znane finančne težave Kovačičevih zasebnih podjetij Svarog, izobraževalni zavod, in Svarog, informacijske tehnologije, saj je moral zaradi dolgov tudi na sodišče – obtožen je storitve kaznivih dejanj. Ko je poplačal 120.000 evrov dolga upnikom, se je pojavilo vprašanje, kje mu je ta denar uspelo dobiti, saj je po lastnih besedah z delom za občino zaslužil okoli tisoč evrov mesečno.

V časnikih Večer in Dnevnik razkrivajo, da je Kovačič konec lanskega leta kot direktor izobraževalnega zavoda Svarog izstavil račun družbi SHS Aviation – zračni promet za 183.000 evrov. Ta denar naj bi sicer prejel že v prvi polovici leta 2017. Zavod Svarog je med letoma 2014 in 2016 skupno ustvaril le nekaj manj kot 2.500 evrov prihodkov, lani pa 150.000 evrov. "In če k 150.000 evrom prištejemo 22-odstotni davek na dodano vrednost, pridemo do zneska na izstavljenem računu – 183.000 evrov. Tako lahko ugibamo, da je Svarog račun izstavil najbrž zaradi Fursa," piše Večer.

Sodelovanje je zaupne narave
Kovačič nakazila ne zanika, a poudarja, da ta znesek ni točen in da izstavljeni račun ni bil nikoli plačan. O tem, kakšne storitve konkretno naj bi bil Kovačič opravil za SHS Aviation, vpleteni molčijo. Po neuradnih informacijah naj bi decembra 2016 sklenila pogodbo za svetovanje. Kovačič je v odgovoru na vprašanja Večera povedal, da je odnos družbe SHS Aviation z zavodom Svarog zaupne narave, "dela pa ne obsegajo del, ki jih osebno izvajam za Mestno občino Maribor".

Tudi župan Fištravec se je po pisanju Večera izognil konkretnemu odgovoru. "Dejstvo je, da je Maribor postal regionalno prepoznavna referenčna točka za vstop na Kitajsko. Zato so bili potrebni ustrezna politična usmeritev, delovna ekipa sodelavcev in še zlasti pogodbeni odnos z Markom Kovačičem, ki je na tem področju opravil izjemno delo," je poudaril. Dodal je, da se ne more in tudi ne želi opredeljevati do drugih pogodbenih razmerij Kovačiča oziroma Zavoda Svarog, kjer je zaposlen. "Prepričan sem, da je dobro razmejeno, kaj opravlja za občino in kaj za druge naročnike," je zatrdil.

SHS Aviation je konec leta 2016 prek družbe Rim projekt od Delavske hranilnice kupil Aerodrom Maribor za sedem milijonov evrov, medtem ko so v Slovenijo nakazali deset milijonov evrov, azijske vlagatelje pa naj bi bil na svojih številnih službenih poteh na Kitajskem našel in v Maribor pripeljal prav Kovačič.