Kriminalisti preverjajo, ali so se pri zbiranju podpisov za referendum o arhivski noveli pojavljale zlorabe. Foto: BoBo
Kriminalisti preverjajo, ali so se pri zbiranju podpisov za referendum o arhivski noveli pojavljale zlorabe. Foto: BoBo
Roman Leljak, Eva Irgl, Vinko Gorenak, Franc Breznik vlagajo podpise državljanov za začetek postokov za razpis referenduma
V SDS-u menijo, da je nesprejemljivo in zlonamerno kakršno koli vpletanje prvopodpisane pod referendumsko pobudo in poslanke SDS-a Eve Irgl v kontekst domnevnih nepravilnosti pri zbiranju podpisov. Foto: BoBo

Nekateri državljani naj bi namreč konec lanskega leta prejeli pisma SDS-a, v katerem se jim je stranka zahvaljevala, da so prispevali svoj podpis za podporo referendumu. A ker podpisov niso prispevali, so zadevo prijavili novogoriški policiji, ki je sprožila preiskavo.

Kriminalisti so na podlagi odredbe v ponedeljek opravili hišno preiskavo, da bi pridobili in zavarovali dokumentacijo v povezavi s sumom nepravilnosti pri zbiranju podpisov. V sklopu kriminalistične preiskave se bodo dejavnosti nadaljevale tudi s pregledom pridobljenih podatkov in dokumentacije ter drugimi kriminalističnimi ukrepi. Kot so potrdili na Policijski upravi Nova Gorica, preiskava policije še vedno poteka.

SDS: Zakon ne omogoča preverjanja podpisov
V SDS-u glede očitkov odgovarjajo, da v postopku zbiranja podpisov za začetek referendumskega postopka zakon pobudniku ne omogoča, da bi preveril, ali se je nekdo podpisal s svojim pravim imenom in priimkom.

Kot so sporočili, so bili v stranki o preiskovalnih dejanjih kriminalistične policije obveščeni iz medijev, zato ne vedo, ali gre dejansko za sume, povezane z zbiranjem podpisov za začetek referendumskega postopka o noveli zakona o arhivih.

Po njihovem mnenju je zato popolnoma nesprejemljivo in zlonamerno kakršno koli vpletanje prvopodpisane pod referendumsko pobudo in poslanke SDS-a Eve Irgl v kontekst domnevnih nepravilnosti pri zbiranju podpisov za začetek referendumskega postopka.