Dekleta so silili v nudenje spolnih uslug, pobrali pa so jim tudi velik del zaslužka. Foto: MMC RTV SLO
Dekleta so silili v nudenje spolnih uslug, pobrali pa so jim tudi velik del zaslužka. Foto: MMC RTV SLO
Policija
V sklepni akciji je sodelovalo 180 policistov in kriminalistov, predstavnikov tržne, delovne, zdravstvene inšpekcije ter carinikov. Foto: MMC RTV SLO

Večmesečno preiskavo so primorski in ljubljanski kriminalisti zaokrožili s serijo hišnih preiskav, ki so potekale v soboto, 17. novembra. Izvedli so 16 hišnih preiskav in prijeli več ljudi, osumljenih trgovine oz. sodelovanja pri trgovini z ljudmi. V sklepni akciji je sodelovalo 180 policistov in kriminalistov ter predstavniki tržne, delovne, zdravstvene inšpekcije in carine, je pojasnil vodja ljubljanskih kriminalistov Branko Japelj.

V predkazenskem postopku so kriminalisti uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe in zbrali dovolj dokazov, da so zaradi utemeljenega suma trgovine z ljudmi lahko kazensko ovadili pet slovenskih državljanov in pravno osebo s sedežem v Novi Gorici, je povedal Japelj. 18. novembra so štiri storilce privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je za tri osumljence iz Ljubljane in enega iz Nove Gorice odredil hišni pripor.

Ženske prihajajo iz 15 držav
Ovadeni so se združili v hudodelsko združbo, ki je prek podjetja, ki je formalno nudilo zabaviške plese, organizirala ponudbo spolnih uslug oz. prostitucijo. Dekleta so v Slovenijo zvabili s prevaro, saj jih je večina prišla zaradi obljube, da bodo tu delale kot natakarice ali plesalke. Ženske prihajajo iz 15 tujih držav, in sicer iz Dominikanske republike, Ukrajine, Slovaške, Kolumbije, Moldavije, Brazilije, Hrvaške, Belorusije, Bolgarije, Makedonije, Češke, Madžarske, Rusije, Romunije in Italije.

Storilci so zlorabili pogodbe o zaposlitvi in delovna dovoljenja in na podlagi teh omogočili poznejšim žrtvam zakonit vstop v državo, je povedal Japelj. Ob njihovem prihodu in nastanitvi so jim sicer izplačali mesečno minimalno plačo, a so morala dekleta denar vrniti, zaradi česar so se morala za preživetje vdajati prostituciji, poleg tega pa so morale osumljenim izročati določen del zaslužka. Cene njihovih storitev so se sicer gibale med 100 in 150 evrov.

Grožnje z deportacijo
Storilci so poleg tega dekletom grozili, da bodo deportirane, če bodo skušale vzpostavljati stik z ljudmi zunaj kluba. Večkrat so jih nadzorovali, kaznovali in silili v spoštovanje pravil o konzumiranju pijač in nudenju spolnih uslug. Če pravil niso spoštovale, so bile denarno kaznovane, so med drugim ugotovili kriminalisti. Japelj je še izpostavil, da se večina od skupno 58 deklet ni prepoznala kot žrtev kaznivega dejanja. Združba je mesečno izvedla za med 50.000 in 100.000 evrov transakcij sumljivega izvora.

Isti dan, torej preteklo soboto, so akcijo izvedli še novogoriški in koprski kriminalisti in policisti. Obravnavali so štiri osumljence, od tega tri državljane Slovenije in državljanko Moldavije. Preiskovalni sodnik je zoper dva glavna osumljenca odredil hišni pripor, je pojasnil Tomaž Peršolja iz Uprave kriminalistične policije.

Kot je pojasnil Peršolja, so se člani obeh združb med seboj povezovali in si izmenjevali nasvete o poslovanju, da ne bi prišli navzkriž z zakonom. Način poslovanja je bil popolnoma enak kot v že opisanem primeru. Ob tem je podrobneje opisal tudi način izkoriščanja 14 deklet, ki so v tem primeru prihajale iz Ukrajine in Moldavije.