Pred skoraj natančno štirimi leti so kriminalisti obiskali prostore Tušmobila. Foto: BoBo
Pred skoraj natančno štirimi leti so kriminalisti obiskali prostore Tušmobila. Foto: BoBo
Mirko Tuš in Tomaž SImonič
Tuš naj bi Simoniču v zameno za frekvence dal stanovanje. Foto: MMC RTV SLO

Mirku Tušu in njegovi (zdaj že nekdanji) družbi Tušmobil tožilstvo očita podkupovanje nekdanjega prvega moža državne agencije za pošto in telekomunikacije (Apek) Tomaža Simoniča. Tega pa tožilstvo obtožuje zlorabe uradnega položaja in jemanja podkupnine, saj naj bi Tušmobilu pred leti brezplačno podelil frekvence v zameno za stanovanje.

Tožilstvo je obtožnico, poleg obeh omenjenih, vložilo tudi zoper Gorazda Lukmana, direktorja podjetja GM Invest, Miho Vodopivca, direktorja družbe Vopex iz Postojne, ki Tuševim trgovinam dobavlja kruh in slaščice, ter podjetje Tušmobil.

Frekvence v zameno za stanovanje in mobilne telefone
Podelitev frekvenc Tušmobilu je v javnosti odmevala februarja 2011, ko so preiskovalci izvedli več hišnih preiskav, med drugim tudi na sedežu Apeka v Ljubljani in v prostorih Tušmobila. V Tušmobilu so v času preiskav poudarjali, da zanje ni nobenega razloga, saj so frekvence pridobili na podlagi zakonitega postopka. Trdili so še, da je decembra leta 2006 prav Mobitel nezakonito prejel UMTS-frekvence.

Tožilstvo po poročanju medijev vztraja, da je Simonič zlorabil uradni položaj pri podelitvi koncesij za uporabo GSM-frekvenc v letu 2006, poleg tega pa naj bi dve leti pozneje sprejel približno 80.000 evrov podkupnine pri dodelitvi koncesije za uporabo UMTS-frekvenc.

Apek naj bi Tušmobilu brezplačno dodelil frekvence v frekvenčnem pasu 1800 MHz, potem pa še frekvenco za UMTS. Temu so nasprotovali drugi mobilni operaterji, ki so za frekvence odšteli precej denarja. Mobitel je za podelitev UMTS-frekvence leta 2001 Apeku plačal okoli 105 milijonov evrov, pet let pozneje so takšno frekvenco za nekaj več kot šest milijonov evrov podelili še Simobilu in T2.

Razpis je bil leta 2008 objavljen tik pred božičem, nanj pa se je prijavil le Tušmobil. V Apeku so se tedaj branili, da so frekvenco Tušmobilu zagotovil brezplačno, ker drugih interesentov ni bilo. V zameno za to pa naj bi bil Mirko Tuš Simoniču, kot so ugotavljali preiskovalci, za nagrado podaril najmanj eno stanovanje v Piranu in več mobilnih telefonov.

Moral je zapustiti Apek
Simonič je moral leta 2009 zapustiti mesto direktorja Apeka, a je na sodišču dosegel razveljavitev sklepa vlade in vrnitev na svoje staro delovno mesto. Zmagoslavje pa ni trajalo dolgo, saj ga je vlada že maja 2010 ponovno odpoklicala z mesta direktorja agencije.

Za kaznivo dejanja jemanja podkupnine je zagrožena kazen do osem let zapora, za dajanje podkupnine do pet let, za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pa do osem let zapora.