Trgovska družba Tuš, ki je v lasti Mirka Tuša, je v BiH-u pustila za več kot 37 milijonov dolgov. Foto: BoBo
Trgovska družba Tuš, ki je v lasti Mirka Tuša, je v BiH-u pustila za več kot 37 milijonov dolgov. Foto: BoBo

Stečajni upravitelj Tuševe družbe v Bosni in Hercegovini Tuš Trade je podatek o skupnem dolgu navedel v prvem poročilu po uvedbi stečaja družbe 16. marca, ki ga je objavil na stečajnem oddelku občinskega sodišča v Bihaću. Po teh podatkih je Tuš Trade ostal dolžan 256 upnikom, večinoma iz BiH-a, a tudi nekaj podjetjem iz Hrvaške in Slovenije.

Skupni dolg znaša 74,1 milijona konvertibilnih mark oziroma 37,8 milijona evrov, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zaposleni na cesto brez odpravnin
Med upniki, ki imajo terjatve do trgovin s Tuševim logotipom, pa je tudi država BiH. Za Tušem je namreč v BiH-u ostalo za najmanj 1,8 milijona evrov neplačanega davka na dodano vrednost ter še približno 1,27 milijona evrov neplačanih prispevkov in davkov od plač zaposlenih.

Terjatve do družbe Tuš Trade je prijavilo tudi približno 500 nekdanjih zaposlenih, ki so jih odpustili pred stečajem, ne da bi se dogovorili o odškodninah in odpravninah.

Stečajni upravitelj Hasan Redžić je po navedbah časnika Dnevni avaz povedal, da ne obstaja nikakršno premoženje, iz katerega bi lahko poravnali Tuševe dolgove v BiH-u. "Kakšna je vrednost stečajne mase, še ne vem, a lahko povem, da kakovostne stečajne mase ni," je dejal.