Pri pravilni rabi zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame, ni preblizu vratu in ne drsi z rame. Spodnji del pasu mora potekati prek bokov, zaponka pasu mora biti dobro zapeta, pas pa ne sme biti zvit in se mora prilagajati telesu, svetujejo policisti. Foto: EPA
Pri pravilni rabi zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame, ni preblizu vratu in ne drsi z rame. Spodnji del pasu mora potekati prek bokov, zaponka pasu mora biti dobro zapeta, pas pa ne sme biti zvit in se mora prilagajati telesu, svetujejo policisti. Foto: EPA

Policijska uprava (PU) Ljubljana je med nadzorom ugotovila 583 kršitev neuporabe varnostnega pasu pri odraslih ter 26 kršitev pri otrocih. V 32 primerih pa niso bili uporabljeni zadrževalni sistemi.

Na območju PU-ja Maribor so policisti pri nadzoru cestnega prometa ugotovili 511 kršitev neuporabe varnostnih pasov in pet kršitev prevoza otrok brez ustreznih zadrževalnih sistemov. Zaradi teh kršitev so policisti kršiteljem izrekli 509 glob in sedem opozoril.

Na Policijski upravi Celje so izvedli 17 poostrenih nadzorov in ugotovili 630 kršitev, pri prevozu otrok pa 11 primerov neuporabe varnostnih pasov in drugih ustreznih zadrževalnih sistemov. Policisti PU Koper so ugotovili 78 kršitev uporabe varnostnega pasu in pet kršitev uporabe mobilnega telefona. Pri uporabi varnostnega pasu za otroke in zadrževalnih sistemov so ugotovili štiri prekrške, v teh primerih pa so kršiteljem izrekli opozorilo.

V PU Novo mesto so policisti ugotovili 543 kršitev. Pri prevozih otrok pa je bilo ugotovljeno 71 kršitev. Skupno so preverili 568 vozil. Policisti Policijske uprave Nova Gorica so v času poostrenega nadzora ugotovili skupno 104 kršitve. Zaradi kršitev neuporabe varnostnega pasu so kršilcem izdali 94 plačilnih nalogov in sedem opozoril. Pomurski policisti so ugotovili 315 kršitev, ko vozniki ali potniki v vozilu niso uporabljali varnostnega pasu. Kršitev prevoza otrok brez ustreznih zadrževalnih sistemov pa niso opazili.

Na Gorenjskem letos več kot 2400 kršitev
Gorenjski policisti so v dveh tednih ugotovili 257 kršitev, povezanih z neuporabo varnostnih pasov, v desetih primerih v vozilu niso bili primerno zavarovani otroci. Teh 257 kršitev je sicer samo del letošnje statistike. Policisti so namreč na območju kranjske policijske uprave letos našteli več kot 2400 kršitev, povezanih z neuporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov.

Po navedbah gorenjskih policistov bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove. "Naj izgovor, zakaj varnostni pas ni bil uporabljen, ne bo opravičilo za tako početje, saj se z njim pripenja življenja. In opravičevanja zato za nekaj, kar vzame samo nekaj sekund, tukaj ne bi smelo biti," so še zapisali na PU Kranj.