Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so osumljenca za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil sodno pridržanje. Foto: BoBo
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so osumljenca za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil sodno pridržanje. Foto: BoBo
Osumljenec za Jamnikov umor brez alibija

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so osumljenca za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil sodno pridržanje. Osumljenca za Jamnikov umor je policija prijela v ponedeljek zjutraj.

Policisti so na tiskovni konferenci povedali, da so na prizorišču umora našli tulec naboja, prič, ki bi videle umor, pa ne. Osumljenec umora je po navedbah policije dober strelec in član strelskega društva.

Ovadeni osumljenec, do katerega so prišli tudi na podlagi podatkov o gibanju v kritičnem času oziroma telefonskih izpiskov in ni imel alibija, se na policijskem zaslišanju ni zagovarjal, vendar policija meni, da ima dovolj dokazov, da ga utemeljeno sumi umora.

Povezali vzorce smodniških delcev
Pri ovadenem so namreč policisti ugotavljali tudi sledi smodniških delcev. Vzorci, najdeni na telesu ovadenega, pa so pokazali karakteristične delce, ki nastanejo s streljanjem in ustrezajo vzorcem, najdenim na kraju dejanja, je navedel direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič in dodal, da je bilo ravnanje osumljenega naklepno, načrtno in dobro pripravljeno ter storjeno na posebno sprevržen in maščevalen način. Vpletenost koga drugega v dejanje, ni izključena, a za zdaj kaže, da je šlo za ovadenčevo samostojno ravnanje.

Od prejšnjega torka so se predvsem zaradi iskanja motiva pogovorili s približno 150 ljudmi, vključno s sodelavci, nekdanjimi sodelavci, znanci, prijatelji in sorodniki žrtve, ter identificirali vse, ki so bili v času dogodka na kraju umora. Opravili so tudi več hišnih preiskav stanovanjskih objektov, poslovnih prostorov in osebnih vozil, ki sta jih uporabljala tako žrtev kot osumljeni.

Zaseda na parkirišču
Glede na dozdajšnje ugotovitve je neznani morilec v torek nekaj pred 20. uro zvečer Janka Jamnika pričakal na parkirišču pred gostinskim lokalom v Ljubljani. Ko se je Jamnik pripeljal, domnevno na službeno novoletno večerjo, je vozilo zapustil in ga zaklenil, neznanec pa ga je takrat ustrelil in zbežal. Jamnik je za posledicami strelnih ran umrl v petek.

Po Majheničevih besedah si je osumljeni že pred dejanjem priskrbel strelno orožje, vedel je tudi, da bo Jamnik prišel do gostilne. Dejstvo, da bi ga lahko kdo opazil ali zalotil, ga ni odvrnilo od dejanja, ga je pa kljub temu storil v temi na slabo osvetljenem parkirišču, je še dodal Majhenič.

Razloge za brezobzirno maščevanje je po ugotovitvah policije mogoče iskati v več let trajajočem sporu med ovadenim in inštitutom. Ko je še bil zaposlen, je namreč pogosto prihajal v nesoglasja in nestrinjanja, zaradi česar so ga odpustili, je pojasnil vodja NPU-ja. Svoj prav je ovadeni poskušal uveljaviti z različnimi prijavami in vlaganjem sporov, a je bil neuspešen.

Osumljenec za Jamnikov umor brez alibija