Policija sporoča, da je v Ljubljani (bilo je na Metelkovi) našla 15 molotovk in granitnih kock. Foto: BoBo Foto:
Policija sporoča, da je v Ljubljani (bilo je na Metelkovi) našla 15 molotovk in granitnih kock. Foto: BoBo Foto:
Policija pravi, da je pred protesti pripravljena

Policija zbira obvestila v povezavi z zaseženimi predmeti in preverja vse okoliščine, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Sporočili so tudi, da je bila v povezavi z dogodkom obveščena okoli 18.20, in "sicer od več oseb".

Očividka (ime je znano uredništvu) nam je poslala opis dogodka. Kot je dejala, je okoli 19.30 v srednjem delu AKC-ja Metelkova mesto ob klubu Jalla Jalla opazila dva avtomobila. "Eden je z žarometi svetil v smeri proti Grapefruitu. Videla sem blisk fotografske bliskavice, kar je še bolj pritegnilo mojo pozornost, tako da sem se postavila poleg smetnjaka pri Črni kuhinji in opazovala, kaj se dogaja. Ob strani Jalle (ki gleda na Grapefruit) je stal fotograf, okoli njega približno šest ljudi. Vsi v civilnih oblačilih. Drugi so z MAG-lighti svetili okoli."

Fotograf, pravi očividka, je imel ob sebi zeleno vrečko, iz katere je nato začel jemati steklenice, ki so bile videti kot steklenice od vina. "Na vratu vsake je bila zavezana krpica iz blaga. Jemal jih je iz vrečke in postavil na zidek ob Jalli drugo poleg druge. Nato je ta isti fotograf od nekod potegnil manjšo vrečko in iz nje začel vleči granitne kocke ter jih zlagati v vrsto drugo poleg druge pred že zložene steklenice. Vse je potem fotografiral."

Očividka je moške vprašala, kaj se dogaja. Eden izmed njih pa je odgovoril, da so kriminalisti in da so sredi postopka ter da naj se odstrani. Potem ko so vse večkrat fotografirali, so predmeti prešteli, vse skupaj spravili v vrečke in se z dvema avtomobiloma odpeljali, je dejala.

Uporabniki Metelkove: kot leta 2001
V izjavi na večerni dogodek so uporabniki in uporabnice Metelkove spomnili na incident pred enajstimi leti, ko so policisti na domu obiskali Darija Zadnikarja in ga zasliševali v povezavi z domnevno molotovko, ki naj bi bila 27. julija odvržena na italijansko veleposlaništvo. Preiskavo so nadaljevali na Metelkovi, pozneje pa se je izkazalo, da molotovke sploh ni bilo.

"Ker so se kriki po svobodi in avtonomiji v času splošne vstaje na ulicah in trgih zopet okrepili, je očitno namen oblasti, da te glasove z vsemi sredstvi zatre, pa čeprav mora za to poseči po izrednih metodah in sredstvih," so zapisali.

V izjavi so zapisali, da ne želijo ugibati glede tega, kako so vrečke s steklenicami in granitnimi kockami prišle v njihove roke in dodali: "Vsem pa nam je jasno, da je oblast, ki je vešča ponarejanja arhivskih papirjev in izgubljanja listov s podpisi, zmožna še marsičesa drugega - tudi ustvarjanja "dokazov", če si jih zaželi. Kaže, da se je v enajstih letih od zadnjega neuspeha naučila, da je smiselno "dokaze" najprej pripeljati in jih fotografirati, preden se loti medijske kriminalizacije avtonomije in svobode, torej tistega, kar razume kot "levi ekstremizem".

Napovedujejo, "da bodo organi represije poskušali ta novi konstrukt uporabiti zato, da ponovno poskusijo zatreti AKC Metelkova mesto, pa tudi vse ostale drugačne poskuse gradnje za vse boljše prihodnosti". Kot so še zapisali, se v AKC-ju Metelkova mesto borijo za drugačno družbo, "proti njihovi drugi republiki", vendar to počnejo "z močjo kreativnosti".

Policija pravi, da je pred protesti pripravljena