Policist je od potnikov v avtobusu zahteval, da gredo v prostor, kjer se izvaja kontrola, Avstrijec pa ga je nato hotel na silo zapustiti. Foto: MMC RTV SLO
Policist je od potnikov v avtobusu zahteval, da gredo v prostor, kjer se izvaja kontrola, Avstrijec pa ga je nato hotel na silo zapustiti. Foto: MMC RTV SLO
Policist kršil zakon

Kot kažejo prve ugotovitve, je namreč policist izvajal postopek kontrole potnika in stvari, Avstrijec, ki je potoval z avtobusom, pa naj ne bi upošteval njegovega ukaza, naj počaka ob strani zaradi izvedbe nadaljnjega postopka. 24-letnik naj bi se ob tem začel upirati in skušal oditi iz prostora, kjer se je kontrola izvajala, zaradi česar je policist zoper njega uporabil "strokovni prijem z roko in strokovni udarec v predel vratu".

A policist po koncu dela o uporabi prisilnega sredstva ni poročal, temveč je to storil šele, ko je bil že opozorjen. Kot je še povedal Lorbek, pa je komandir postaje mejne policije Gruškovje kot zakonit ocenil strokovni prijem, medtem ko naj bi bil udarec uporabljen nezakonito.

Policist osumljen zlorabe položaja
Ker obstaja sum zlorabe uradnega položaja, so o zadevi obvestili sprecializirani oddelek skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala na vrhovnem državnem tožilstvu, ki mu bodo zadevo tudi odstopili v nadaljnje reševanje.

Izjave policista in Avstrijca so sicer različne, zato se preverjanje okoliščin dogodka nadaljuje. Lorbek je pojasnil, da bo po dokončno zbranih obvestilih zoper policista uveden ustrezen ukrep. Mogoči so uvedba disciplinskega psotopka, pisno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi ali izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi.

"Na Avstrijca nismo skušali vplivati"
Lorbek je zavrnil medijske navedbe, naj bi policija skušala vplivati na Avstrijca. Po njegovih besedah namreč policija kot organ na njegov molk ni nikoli vplivala, če pa bi se to vendarle zgodilo, bi šlo za individualno dejanje policista, ki bi nedvomno pomenilo kršitev pooblastil.

Policist kršil zakon