Koprski župan je že pred časom napovedal, da se bo
Koprski župan je že pred časom napovedal, da se bo "boril do konca, ne glede na to, koliko časa bo trajalo", da "dokaže svojo nedolžnost". Foto: MMC RTV SLO

Za našo Slovenijo je samo še eno upanje: To je revolucija.

Koprski župan Boris Popovič
Luka Koper
V Kopru imajo težave z lokalno samoupravo: Najprej zamaknjene volitve, nato obsodba župana. Foto: BoBo

Koprsko sodišče je županu Borisu Popoviču izreklo pogojno obsodbo zaradi zlorabe položaja, davčne utajitve in ponarejanja listin v višini enega leta in desetih mesecev. Če župan v naslednjih dveh letih ne bo storil tovrstnih kaznivih dejanj, se obsodba ne bo izvršila, je za MMC povedala naša koprska dopisnica Evgenija Carl. Za zlorabo položaja je sodišče dosodilo leto zapora, za davčno zatajitev in ponarejanje listin pa po šest in tri mesece zapora. Ker pa še ni bil obsojen za istovrstno kaznivo dejanje, je kazen pogojna.

Tožilstvo in obramba nezadovoljni
Obramba, ki jo vodi odvetnik Franci Matoz, je že napovedala pritožbo na razsodbo takoj po prejetju pisne obrazložitve razsodbe, saj naj bi bila ta "popolnoma zgrešena, absurdna in ne vzdrži nobene pravne presoje," je za MMC povedal Matoz. Pritožbo je napovedal tudi tožilec Slavko Ožbolt, saj je pričakoval višjo kazen.

"Sodišče je popolnoma zmotno ocenilo dokaze in sprejelo odločitev, ki je zame pravno nesprejemljiva in neverjetna," je dejal Matoz. Poudaril je, da so se vrednosti domnevno zatajenega davka v postopku vseskozi zniževale, nazadnje je odpadel tudi očitek o neplačanem DDV-ju v vrednosti 6.000 evrov. Poleg tega sta dva izvedenca po njegovem pokazala, da Popovič obremenilnih listin ni podpisal. Matoz v nadaljevanju pričakuje razveljavitev sodbe.
Popovič: Preprečiti želijo mojo kandidaturo
Po Popovičevem mnenju gre pri procesu za poskus, kako bi mu preprečili ponovno kandidirati za župana. "Jasno je, da me je bilo treba obsoditi, tako ali drugače. Jasno je, da je bilo treba zamakniti volitve, ker zakaj bi Popovič še enkrat kandidiral," je dejal.

Obsodilno sodbo je pričakoval, čeprav je obramba po njegovem mnenju dokazala njegovo nedolžnost. Pričakoval je celo zaporno kazen, je dejal. "To bi jim šlo še bolj na roko, ampak toliko si očitno niso upali," je poudaril.

V prihodnje pričakuje pritiske in "napade z vseh strani". Občino bodo po njegovih predvidevanjih ponovno obiskali policisti Nacionalnega preiskovalnega urada in Računsko sodišče. Kljub temu namerava spet kandidirati za župana, ko bodo razpisane volitve. Pogojna obsodba Popoviču po besedah Matoza tega ne preprečuje.

11.000 zatajenih evrov?
Popovič je po mnenju sodišča v letu 2001 zlorabil svoj položaj, ker kot direktor družbe BPC del dnevnih izkupičkov iz lokala Snack Bar v vrednosti 63.653 evrov ni poračunal, ampak si je denar protipravno prilastil. Poleg tega je kriv davčne zatajitve davka od dobička pravnih oseb v vrednosti 11.000 evrov, ker naj bi davčnemu uradu v Kopru predložil napačne podatke, pa še ponarejanja poslovnih listin.

Za našo Slovenijo je samo še eno upanje: To je revolucija.

Koprski župan Boris Popovič