Popovič bo moral plačati 1.666 evrov kazni. Foto: BoBo
Popovič bo moral plačati 1.666 evrov kazni. Foto: BoBo
Boris Popovič na sodišču
"Upam, da bo ta obsodba tako župana kot njegove posnemovalce odvrnila od prakse, da se v procesih branijo tako, da prek medijev blatijo uradne osebe, ki zgolj pošteno opravljajo svoje delo," je povedala tožilka. Foto: RTV SLO

Sodišče pa ga je oprostilo zlorabe tožilkinih osebnih podatkov. Plačati bo moral 1.666 evrov kazni.

Lekcija za župana in posnemovalce
"Upam, da bo ta obsodba tako župana kot njegove posnemovalce odvrnila od prakse, da se v procesih branijo tako, da prek medijev blatijo uradne osebe, ki zgolj pošteno opravljajo svoje delo. Tak način obrambe je nedopusten, ker nima nobene zveze s procesom, pač pa se poskuša uradne osebe osebno vplesti, diskreditiralti in jih kompromitirati," je obsodbo koprskega župana komentrala tožilka Janja Hvala.

Popovič na naša vprašanja že dolgo ne odgovarja, njegov odvetnik se na klice ne oglaša. Tako ni znano, ali se bo župan na obsodbo pritožil.

Popovičev zob za zob
Zgodba sega v poletje 2006, ko je na koprskem sodišču še tekel proces zoper Borisa Popoviča, obtoženega davčne utaje v času, ko je bil še podjetnik. Za tožilstvo je proces vodila koprska okrožna državna tožilka Janja Hvala, ki sicer tudi danes vodi večino procesov zoper Popoviča. Popovič se je takrat očitno odločil za protiudarec, Hvalovo je obtožil utajitve davkov pri najemu stanovanja. Za časnik Žurnal je takrat izjavil: "Kje ima obraz, ta nepoštena tožilka, ki je sama utajila davek, pa meni očita, da sem to storil? Prepričan sem, da mojega primera ne more več imeti. Pričakujem, da bo tokrat kakšen tožilec končno razrešen." Zaradi te izjave ga je tožilka ovadila.

"Ko sem mu v obtožnici očitala, da je utajil davke, mi je očital, da jih utajam jaz, ko ga preganjam za zlorabo položaja, trdi, da jaz zlorabljam položaj. To so več kot očitne žalitve in pritisk na moje delo," pravi Hvalova.

V uredništvo Financ prinesel policijski zaznamek
Popovičeve trditve je objavil novinar časnika Finance Novica Mihajlović, ob članku pa je bil objavljen tudi faksimile uradnega zaznamka policije. V uredništvo Financ ga je prinesel Popovič, da bi z njim dokazoval, da je tožilka plačevala prenizko najemnino, in se z njim v rokah tudi fotografiral. Ker pa so bili na fotografiji vidni tudi osebni podatki tožilke, sta se morala Popovič in Mihajlović zagovarjati še za zlorabo osebnih podatkov. Obtožba proti Mihajloviču je bila umaknjena že med procesom, saj je sodišče ocenilo, da ni dokazov za zlorabo podatkov.

Dolg seznam verbalnih deliktov
Popovič je bil že večkrat pravnomočno obsojen zaradi razžalitev. Na razpis glavne obravnave na koprskem sodišču čakata še dve obtožbi za to kaznivo dejanje, vrsta pa je še veliko daljša, saj si je Popovič zaradi predolgega jezika v kratkem času nakopal številne kazenske in odškodninske postopke.

Eugenija Carl, TV Slovenija