Popovič je dejal, da prisluhi nimajo nobene zveze z davki in gre za sramoto oziroma poskus diskreditacije. Foto: MMC RTV SLO
Popovič je dejal, da prisluhi nimajo nobene zveze z davki in gre za sramoto oziroma poskus diskreditacije. Foto: MMC RTV SLO
Franci Matoz
Popovičev zagovornik Franci Matoz je po koncu obravnave dejal, da bo proces padel, saj obtožnica sloni na prvanomočno razveljavljeni odločbi davčne uprave. Foto: MMC RTV SLO

Prisluhi so bili posneti maja in junija 2003, Boris Popovič pa se je pogovarjal z ženo Evo, sestro Lauro Ban, z nekaterimi zaposlenimi v lokalih in občinskimi uslužbenci. Občinskemu uslužbencu je tako naročal, naj parkirno mesto pred njegovim lokalom označi z rumeno črto. V drugem pogovoru je občinskega uslužbenca obvestil, da na Pristaniški ulici, nedaleč od njegove trgovine, nekdo nekaj zida in da naj gre nekdo tja in to odstrani.

Popovič je dejal, da prisluhi nimajo nobene zveze z davki ter, da gr za sramoto oziroma poskus diskreditacije. Ker je v prusluhih uporabljal tudi kletvice, se je zagovarjal, da mogoče stvari pove bolj sočno, in poudaril, da z delom občinskih uslužbencev marsikdo ni zadovoljen, sam pa se je znašel na zatožni klopi, ker drugi ne opravljajo svojega dela.

Popovič: Uničili so mi podjetje
Koprski župan je opozoril, da je iz prisluhov, ki jih je predvajalo sodišče, mogoče razbrati, kolikšen je bil v tistem času mesečni promet v lokalih Carpaccio in v Snack baru, te zneske pa naj se primerja s prikazanim. "Če se zneski ujemajo, gremo lahko takoj domov," je dejal. Ko je sodnica prebrala odločbo o prisilni poravnavi podjetja BPC, je Popovič dejal, da so mu uničili podjetje, prisilna poravnava pa je bila posledica odločbe davčne uprave, ki je bila pozneje pravnomočno razveljavljena.

Prisluhi po njegovem mnenju dokazujejo, da se je v lokalih prikazoval popolnoma točen promet. Dejal je, da mu je davčna uprava v odločbi zaračunala toliko utajenega davka, kolikor v tistem času ni znašal ves letni promet v vseh lokalih v Kopru in okolici, njemu pa so "protizakonito in protiravno blokirali plačo".

Matoz: Za prekrške pristojno okrajno sodišče
Popovičev zagovornik Franci Matoz je po koncu obravnave dejal, da bo proces padel, saj obtožnica sloni na prvanomočno razveljavljeni odločbi davčne uprave, poleg tega pa kaznivo dejanje zlorabe položaja po novem kazenskem zakoniku ne obstaja več, če gre za podjetje z zgolj enim zaposlenim, kakor v tem primeru.

Matoz je dejal še, da je bila v prvotni odločbi davčne inšpekcije vrednost utajenih davkov vključno z obrestmi po Matozovih besedah izračunana v višini 600 milijonov takratnih tolarjev, davčni urad pa je odločbo pozneje razveljavil in napisal novo, v kateri Popoviču očitajo nepravilnosti v vrednosti 19.000 evrov. Pri takšnem znesku pa ne gre za kaznivo dejanje, ampak za prekršek in je za to pristojno okrajno, in ne okrožno sodišče, je še dodal Matoz.