Žrtve naj posilstvo prijavijo, poziva Bašičeva. Foto: MMC RTV SLO
Žrtve naj posilstvo prijavijo, poziva Bašičeva. Foto: MMC RTV SLO
Posilstev naj bi bilo precej več od uradnih statistik


Kljub več primerom številne žrtve zaradi predsodkov in tabujev v družbi teh dejanj ne prijavijo. Vse prevečkrat pa se žal tudi zgodi, da državne institucije teh prijav ne jemljejo dovolj resno, opozarjajo v Združenju proti spolnemu zlorabljanju.

Prepričanje, da se posilstva dogajajo le v temačnih ulicah, garažnih hišah in da so posiljevalci nasilneži, ki se jih opazi že na daleč, je še vedno močno opazno v družbi. A ni tako. Večino posilstev zakrivijo ljudje, ki jih žrtve poznajo.

"Gre za ljudi, ki jim ne bi prepisovali teh dejanj, toda izkoristijo te okoliščine in seveda zlorabijo svoje žrtve," pravi Katja Bašič, predsednica Združenja proti spolnemu zlorabljanju.
Iz strahu molčijo
Žrtev v spolni odnos na delovnem mestu z različnimi grožnjami pogosto prisilijo nadrejeni. "Strah pred izgubo delovnega mesta, strah pred posledicami, strah pred tem, kakšen glas se bo širil o njej, je seveda zelo prisoten in iz teh razlogov lahko žrtve dejanja tudi zamolčijo," Bašičeva pojasnjuje vzroke.

V zadnjem času je vse več posilstev tudi s pomočjo sintetičnih drog. Večkrat pa se žal zgodi, da žrtvam ne verjamejo niti preiskovalci, zlasti takrat, ko posilstva prijavijo več dni po dejanju. Kljub temu pa Bašičeva žrtve poziva, naj posilstva prijavljajo.

Posilstev naj bi bilo precej več od uradnih statistik