Makoterjeva je bila oproščena obtožb, da je dala umoriti svojega moža. Foto: MMC RTV SLO
Makoterjeva je bila oproščena obtožb, da je dala umoriti svojega moža. Foto: MMC RTV SLO
Milica Makoter želi pol milijona odškodnine

Postopek, ki se je začel na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča, je Milica Makoter sprožila po tem, ko je bila na mariborskem višjem sodišču oproščena umora moža. Sodišče je sprva poskusilo s poravnalnim narokom, a se danes ni končal in se nadaljuje prihodnjič.

Makoterjeva je sodišču predlagala, naj bo javnost, če poravnava ne bo uspešna in se bo začela glavna obravnava, v celoti izključena.

Leta 2000 je bila Milica Makoter obtožena, da je Bojanu Žaligu in Ladislavu Olahu naročila umor svojega moža Janka. Ta je bil septembra leto prej umorjen na svojem domu. V priporu je bila od decembra 2000 do začetka leta 2003, ko je vrhovno sodišče zaradi procesnih napak razveljavilo obsodbo murskosoboškega sodišča na 30-letno zaporno kazen.

Znova so jo priprli leta 2004, ko se je začelo ponovno sojenje. Leto pozneje je bila spet obsojena, a jo je mariborsko višje sodišče naslednje leto spet oprostilo.

Po osmih letih sodnih procedur je Makoterjeva konec leta 2010 vložila tožbo, s katero od države zahteva 500.000 evrov in pripadajoče obresti zaradi, kot pravi, preživetih duševnih bolečin ob neupravičenem odvzemu prostosti.

B. V.

Milica Makoter želi pol milijona odškodnine