Črna kronika
V sredo okoli 3.15 so policiste obvestili o požaru pred lokalom Jalla Jalla. Požar je zanetil 25-letnik, ki pa so ga kmalu po dejanju prijeli, a kmalu tudi izpustili. V požaru je nastalo za več tisoč evrov škode. Foto: TV SLO

Dodaj v

Požar na Metelkovi le eden v vrsti incidentov

Na območju opažajo povečano prodajo mamil
8. junij 2018 ob 13:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Avtonomnem kulturnem centru Metelkova mesto opozarjajo, da podtaknjeni požar v klubu Jalla jalla v sredo ni bil enkraten incident, temveč je rezultat širšega in večletnega stanja na območju centra in Tabora v Ljubljani, so sporočili iz Galerije Alkatraz.

Osebo, odgovorno za požig, so po navedbah zaposlenih v Galeriji Alkatraz že večkrat prijavili policiji, saj je s požigom grozila že prej, pojavljali pa so se tudi fizični napadi, nadlegovanja in groženje h hladnim orožjem. Kljub njihovemu posredovanju se je oseba vedno vračala nazaj.

V preteklosti so v AKC Metelkova mesto skupaj z okoliškimi stanovalci opozarjali Mestno občino Ljubljana in pristojne državne institucije vključno s policijo na vse večjo problematiko preprodaje drog in povečanega nasilja na območju celotne soseske od parka Tabor do Masarykove ceste.

Zastareli pristopi zdravljenja odvisnosti
"Seznanjeni smo s preventivnimi programi v šolah in financiranjem nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s problematiko zasvojenosti z mamili ter z načrti novega metadonskega centra," pišejo v Alkatrazu in pozdravljajo tudi nedavno odprtje dnevnega centra za odvisnike v neposredni bližini metadonskega centra v Zdravstvenem domu Ljubljana. Kljub temu pa se število agresivnih uporabnikov in preprodajalcev prepovedanih substanc konstantno povečuje. Na omenjenem območju že zaznavajo organizirano preprodajo drog, medsebojna fizična obračunavanja in grožnje. Vse to po njihovih navedbah kaže, da je socialna politika pri zmanjševanju škode in zdravljenju odvisnosti neučinkovita in zastarela ter ne odgovarja na izzive, s katerimi je soočena.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
wooly peter
# 08.06.2018 ob 18:21
tole sprenevedanje je že samo sebi namen

kot je bilo rečeno zgoraj, dovolj je, da samo zakorakaš skozi, pa boš lahko tudi brez predhodnih izkušenj določil pet dilerjev na desni in sedemnajst metadonskih živali na levi.

če pride marica, ne bo dolvolj prostora za vse

ergo, se jim enostavno ne da?
machinethebigguy
# 08.06.2018 ob 17:59
Metelkovci ki so ustvarjali kulturne dogodke in skrbeli za svoj dom v 90ih in zacetku tega stoletja, so se v vecini odstranili iz Metelkove, prepusecena je sama sebi oz jo imajo v lasti preprodajalci drog iz Afriskih in Arabskih drzav, ali he to namensko dovoljeno, ne vem, trenutno pa ne kaze nic dobrega za novoprisle kulturnike...
pinkobalinko
# 08.06.2018 ob 20:43
To ni bilo kaznivo dejanje. To je bil umetniški performans. Saj je govora o centru "kulture", mar ne?
dego47
# 08.06.2018 ob 17:52
Micesar,prav imaš saj tam je ZD Ljubljana center in imate metadon zraven.Sem pa mislil,da tisto v imenu avtonomni pomeni,da se preživljate s svojim delom pa sem izpadel naivnež.
SF0100
# 08.06.2018 ob 21:49
zaradi mene lahko zravnajo z zemljo in naredijo kaj pametnega.... npr. parking
orodjar
# 08.06.2018 ob 21:44
Nazadnje sem bil na Meti kaki dve leti nazaj. To ni več to. Postalo je brezosebno cuzanje denarja. Posebno pa Jalla. Kaj pri "Zevsinji" to sploh je? Navadna beznica. Z malenkost boljšo glasbeno opremo od ostalih beznic.
Te šminkerske p*čke naj se nehajo šlepati na underground pa alternativo, saj to niso. Meta je underground kakor so Lovšin, Kaurič in Gantar panksi... Dandanes.
vhribihsedeladan
# 08.06.2018 ob 16:18
Zdaj že dolgo nisem bil na Metelkovi, zato dopuščam možnost, da se je v zadnjih letih kaj spremenilo.
Ampak tam nikdar nisem dobil računa za pijačo, cigarete so prodajali iz "uvoza"(niso imeli slovenskih opozoril napisanih) izpod pulta, kadilo se je normalno za šankom tudi po sprejteju protikadilskega zakona.
Zdaj, če si res želijo, da pride tja policija in inšpektorji in naredijo red - tega ne vem.
Vem, pa da je prostor brez pravil zelo privlačen za ljudi, ki bi radi na hitro zaslužili. In se mi zdi, da "kulturniki" na Metelokovi to so!
povzetek
# 08.06.2018 ob 15:22
Sproščenemu sprehajalcu po AKC Metelkovi je takoj jasno, kdo tam prodaja drogo.
Dokler MOL ne uredi odgovornosti za prostor (kako je že s Celico? Se nič več ne piše.), je odgovorna za varnost policija. Večkrat opozorjena.
animal_rationale
# 09.06.2018 ob 14:57
Seveda družba indoktriniranih in konformiranih delavcev, ki ne poznajo nič drugega razen dela in produktivnosti, ni sposobna ceniti drugačnosti in bo sovražila kulturo, umetnost in nasploh vse kar zahteva malce več branja in refleksije. Sovražili ga bodo, pa ne samo zato ker je neuporabna ampak tudi zato ker si nekdo danes še upa postaviti se nasproti temu in razmišljati s svojo glavo. Kaj drugega sicer pomeni argument "Oni živijo na naš račun" ipd, kot faušijo na eni strani in impotenco proti koruptivnemu sistemu na drugi. Namesto da bi se po robu postavili tistim, ki jim zares grenijo življenje (političnim in koroprativnim elitam), se spravljajo na tiste, ki so se slednjim uprli.
Ampak, dragi moji, veliko lažje je bit neumen. In neumni so tisti, ki se tega ne zavedajo. Navalite zdej z minusi, lp
samogledam
# 09.06.2018 ob 05:19
Zakaj se ta celotni prostor ne porusi, ocisti in sezida objekt za drzavne potrebe, da se zmanjs placevanje nepotrebnih najemnin za potrebe drzavnih institucij.
frane
# 09.06.2018 ob 17:31
Ja, ja to bo. Sami pametni, inteligentni in uibr strpni. Da ne rečem še kaj o produktivnosti. Samo problem je, ker šnopc ne prime dovolj, zmanjka šoldov za kaj močnejšega, ko je treba plačat pa jok...
Eska
# 09.06.2018 ob 20:53
Ko se hoče, se vse lahko stori.
FDVjevec
# 08.06.2018 ob 16:00
AKC Metelkova mesto je potrebno zapreti, ukiniti. Ta ostuden del Ljubljane je potrebno popolnoma prenoviti in ga izkoristiti v druge, bolj produktivne namene. Že če bi na tem mestu uredili odlagališče odpadkov, bi bilo bolje za vse.
kongobongo
# 16.06.2018 ob 12:28
Žalostno, da v naši državi ne znamo vodit politik do drog na pragmatičen način. To, kar se dogaja v okolici Metelkove in Tabora je plod okorelih metod in praks, katere se od leta 2000 niso spremenile. Denar teče v potokih za programe Zmanjševanja Škode, ki so več ali manj sami sebi namen. Skupina "strokovnjakov" si je podredila diskurz in ne dovoli nobenih sprememb, saj spremembe lahko ogrozijo njihove lagodne službe v nevladnem sektorju. Krivdo za stanje seveda lahko pripišemo tudi MOL in MDDSZ ter MZ, kjer pojma nimajo kaj počno, namesto, da bi se poglobili v dinamiko na terenu, raje kupčkajo z denarjem in skrbijo, da tudi njih ne bi slučajno 'ogrozil' kak val sprememb.
lingam
# 10.06.2018 ob 02:09
samogledam
"Zakaj se ta celotni prostor ne porusi, ocisti in sezida objekt za drzavne potrebe, da se zmanjs placevanje nepotrebnih najemnin za potrebe drzavnih institucij."

Zato, ker je Ljubljana prestolnica članice EU in potrebuje (tudi) take prostore in dogodke.
Objekte za državne ustanove se lahko sezida kjerkoli, sploh pa, kaj ima to z Metelkovo?
lingam
# 10.06.2018 ob 02:06
orodjar
"Nazadnje sem bil na Meti kaki dve leti nazaj."

Kaj potem sploh komentiraš?
lingam
# 10.06.2018 ob 02:04
pinkobalinko
"To ni bilo kaznivo dejanje. To je bil umetniški performans. Saj je govora o centru "kulture", mar ne?"
Lahko bi spustil navednice in enostavno napisal alternativne kulture.
Če se ti to zdi umetniški performans si nam s tem pokazal svoje razumevanje umetnosti.
lingam
# 10.06.2018 ob 01:59
vhribihsedeladan
Glede na zapisano, kaj si sploh počel tam, oz. kako si zašel tja?
hedonist
# 08.06.2018 ob 16:43
Če odganjaš nezaželene goste s tuširanjem z mrzlo vodo sredi novembra, se ti to lahko vrne hitreje kot bi pričakoval. To je le eden od mnogih incidentov, ki jih povzročajo ljudje, ki naj bi bili strpni. Nekaj gnilega je v deželi Danski.
Vongobongo
# 09.06.2018 ob 07:50
Zakaj si zelite rusit Metelkovo , ce pa nikoli niste bili tam?
kopibrejk
# 08.06.2018 ob 23:11
Esef debilno kot ponavadi.
bobbek
# 08.06.2018 ob 20:24
Upam,da veste,kaj pomeni Jalla Jalla.Brez besed.
jurica
# 08.06.2018 ob 17:09
@povzetek

Obnovljena Celica se odpre 01.06 2018
Še lepša, še boljša...
Garancija JZ Ljubljanski grad, ki vodi tudi LJ grad najbolj obiskano turistično točko v Sloveniji!
Števci prehodov so v letu 2017 zabeležili 1.373.319 obiskovalcev Ljubljanskega gradu. Tirna vzpenjača, ki je maja na grad prepeljala trimilijontega potnika, je na letni ravni prvič presegla 500.000 potnikov!
Micesar
# 08.06.2018 ob 15:06
Brez metelkove ni lublane
RJSlo
# 08.06.2018 ob 15:09
Kljub njihovemu posredovanju se je oseba vedno vračala nazaj.
----------------------------------------------------
No ja. Tak to je. Oseba je navezana na AKC in se ne da spoditi. Tak to je.
povzetek
# 08.06.2018 ob 19:00
@wooly peter
ali pa jim je bolje, da stvari postanejo tam kritične, da dobijo razlog za izgon neodvisne kulture in dostopne zabave s pogosto izjemno kvalitetnimi koncerti in razstavami. Da se od pijače bolj malo davka plača je pa še dodatna alineja. Sledila bi gentrifikacija in elitna lokacija za elitne ljudi. Metelkovci so osebnostno zelo zreli in močni, da ohranjajo ta status že toliko let. Ne razumem pa, kakšne prednosti pričakujejo ljudje, ki tu pljuvajo čez Metelkovo mesto.
Kazalo