Požar so ukrotili, a bo treba še počakati do dežja. Foto: Radio Koper
Požar so ukrotili, a bo treba še počakati do dežja. Foto: Radio Koper
Škoda po požaru še ni ocenjena
Gasilci močijo pogorišče pri Črnem Kalu

Profesionalni in prostovoljni gasilci so se ob podpori Slovenske vojske z ognjem borili že od nedelje popoldne. Požar, ki je izbruhnil ob železniški progi med Črnotičami in Zanigradom, je po dozdajšnjih ocenah zajel okoli 350 hektarjev zemljišč in je bil tako eden največjih požarov na tem območju. Od tega je 145 hektarjev gozda, preostalo pa so pašniki in površine v zaraščanju, končna ocena pa bo znana v prihodnjih dneh.

Gasilci tako čakajo kakšno kapljo dežja, pravi vodja intervencije Denis Slavec: "Zelo bi nam koristil dež, napovedi so obetavne, bomo pa videli na terenu, kaj bo padlo z neba."

Veronika Kladnik z agencije za okolje je napoved pripravila posebej za gasilce na kraškem robu: "Jutri nas bo prešla hladna fronta, dopoldne se bodo začele pojavljati padavine, glavnina padavin pa bo sredi dneva in popoldne. Za Kraški rob kaže, da bi lahko padlo približno 20 litrov padavin."

Vlaki zdaj na progi vozijo z bistveno manjšo hitrostjo. Prvi mož Slovenskih železnic je včeraj pomiril domačine, saj se bodo konec meseca srečali in spet pogovorili o ukrepih. Do zdaj, pravi predsednik krajevne skupnosti Črni Kal Janko Sever, jih niso slišali: "Na nekatere naše dopise so odgovorili, a odgovor je vedno isti: ni denarja, nedostopnost, ne moremo … Drugi tir bi bil rešitev, čeprav za našo krajevno skupnost to predstavlja drugačno breme."

Zmanjšali bodo požarno ogroženost
Pogorišče si je včeraj ogledal tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri gašenju. Ob tem je napovedal, da bodo z vodstvom Slovenskih železnic preučili mogoče ukrepe za zmanjšanje požarne ogroženosti.

Škoda po požaru še ni ocenjena
Gasilci močijo pogorišče pri Črnem Kalu