Po ugotovitah sodišča je za vsebino bloga stal Prijatelj, čeprav v zaporu. Foto: MMC RTV SLO
Po ugotovitah sodišča je za vsebino bloga stal Prijatelj, čeprav v zaporu. Foto: MMC RTV SLO

Posledica objave na blogu so bili številni telefonski klici medijev, prijateljev, znancev, sodelavcev, ki so mojega klienta vznemirjali z vprašanji o resničnosti Prijateljevih navedb.

Juričeva odvetnica
Dean Jurič
Dean Jurič od Prijatelja z zasebno tožbo zahteva 20.000 evrov odškodnine. Foto: MMC RTV SLO


To je zdaj ugotovilo še višje sodišče v Kopru. Jurič je namreč Prijatelja tožil, ker je ta iz zapora o njem med drugim zapisal, da se ukvarja s kriminalnimi dejanji, da je splošno znan po tem, da si prilašča zasežene predmete in da prodaja drogo v številnih evropskih državah. Jurič je takrat na sodišču dosegel začasno odredbo, s katero je sodišče Prijatelju naložilo umik spornega zapisa z bloga ter mu tudi v prihodnje prepovedalo posegati v Juričeve osebnostne pravice.

Lagal, da blog ni njegov
Prijatelj se je v pritožbi izgovarjal, da blog sploh ni njegov, ker kot pripornik ni imel dostopa do spleta, in da ne glede na to, da blog nosi njegove ime, ni imel vpogleda v objavljene vsebine. Navajal je celo to, da je članek, pod katerim je podpisan, lahko objavil kdo izmed zaposlenih na nacionalnem preiskovalnem uradu ali v koprskem zaporu.
Sodišče: žaljivi zapis je naročil Prijatelj
Prijateljevim sprenevedanjem sodišče seveda ni nasedlo. Nasprotno, nesporno je dokazalo, da "gre za toženčev osebni blog, da je prav on naročnik vsebin, še posebej, ker pri zaslišanju tega ni zanikal, temveč je na vprašanje sodišča, ali gre za njegovo spletno stran oziroma blog, izjavil le "nič od tega nisem storil", in na nadaljnja vprašanja sodišča ni odgovarjal, so v sodbi napisali višji sodniki.

Jurič: To je lekcija za vse dolge jezike
"Ta sodba naj bo v poduk vsem tistim - in ni jih malo - ki brez zadržkov in morale, z neresnicami in žaljivkami vse povprek blatijo vse, ki so jih samooklicali za svoje sovražnike in nasprotnike ter seveda krivce za to, da so preganjani zaradi svojih kriminalnih in drugih dejanj," je za TV Slovenija povedal Dean Jurič. Na vprašanje, ali je na podlagi te sodbe že jasno, da bo uspešen tudi v odškodninski pravdi zoper Prijatelja, pa ni želel špekulirati.

Od Prijatelja zahteva 20 tisoč evrov
Ker je sodišče pravnomočno ugotovilo, da je Prijatelj z zapisi na blogu posegel v kriminalistove osebnostne pravice, je velika verjetnost, da bo Jurič uspešen tudi v drugi, ločeni pravdi, v kateri od Prijatelja zahteva 20 tisoč evrov odškodnine zaradi blatenja imena, žalitve in kršenja osebnostnih pravic.

"Posledica objave na blogu so bili številni telefonski klici medijev, prijateljev, znancev, sodelavcev, ki so mojega klienta vznemirjali z vprašanji o resničnosti Prijateljevih navedb. Žaljive obdolžitve so se razširile vse do policijskih kolegov v tujini, na spletu je bilo kar 48 tisoč ogledov, prejemal je grožnje, zaradi katerih je moral zaprositi za policijsko varovanje njegove družine," je lani v sodni dvorani posledice zapisov nizala Juričeva odvetnica .

Hotel blatiti tiste, ki so ga spravili v zapor
Vzrok za Prijateljeve pisne izbruhe je nedvomno dejstvo, da je Jurič vodil kriminalistično preiskavo v zadevi Orleška gmajna, v kateri so Prijatelja prijeli v trenutku, ko je prejemal izsiljeni denar od poslovneža Marjana Mikuža. "Namen zapisov Srečka Prijatelja je bil diskreditirati kriminalista Deana Juriča, posredno pa tudi policijo in sodišče," je že lani poleti ugotovilo prvostopenjsko sodišče.

24. februar, nov dan D za Prijatelja
Prijatelj je bil jeseni 2010 zaradi izsiljevanja, samovolje in nedovoljenega prometa ter proizvodnje z orožjem obsojen na pet let in dva meseca zapora, višje sodišče pa mu je kazen znižalo na štiri leta. Kazen je pred kratkim odsedel, 24. februarja pa bi moral znova potrkati na vrata Doba. Zaradi dajanja in prejemanja daril v poslih Luke Koper na Krasu je bil pravnomočno obsojen še na tri leta zapora. Prijatelj je sodišče prosil za alternativno prestajanje in za odlog kazni. Prošnjo za alternativno prestajanje je sodišče zavrnilo. Sklep še ni pravnomočen, zato o Prijateljevi prošnji za odlog prestajanja kazni še niso odločali.

Posledica objave na blogu so bili številni telefonski klici medijev, prijateljev, znancev, sodelavcev, ki so mojega klienta vznemirjali z vprašanji o resničnosti Prijateljevih navedb.

Juričeva odvetnica