V banki so potek kriminalistične preiskave že potrdili. Foto: BoBo
V banki so potek kriminalistične preiskave že potrdili. Foto: BoBo
Policija
Kriminalisti so pri hišnih preiskavah zasegli poslovno dokumentacijo in nosilce elektronskih podatkov, ki jih bodo zdaj pregledali in preučili, so še sporočili policisti. Foto: MMC RTV SLO

Predstavnik Policijske uprave Ljubljana Vinko Stojnšek je za MMC poudaril, da ne gre za preiskavo glede poslovanja NLB-ja, ampak za posamezen primer oškodovanja fizične osebe.

Oškodovan za več sto tisoč evrov
Preiskava je, kot so še pojasnili na PU-ju Ljubljana, potekala na območju policijske uprave Ljubljana in Kranj, kjer so kriminalisti opravlili štiri hišne preiskave v zvezi s preiskovanjem kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki je bilo izvršeno na škodo tuje fizične osebe - šlo je za državljana Hrvaške, ki je bil oškodovan za več sto tisoč evrov, so še dejali policisti.

"Hišne preiskave so bile opravljene v stanovanjskih objektih in poslovnih prostorih poslovne banke, kjer so bili v skladu z odredbo sodišča pridobljeni dokazi, ki so pomembni za nadaljevanje predkazenskega postopka," so policisti zapisali v sporočilu za javnost po koncu preiskave.

V NLB-ju pa so poudarili, da sta preiskovana zaposlena svoje naloge izvajala "skladno s pooblastili, ki jih imata, in skladno z odločitvami organov banke."

Preiskava povezana z gradnjo nepremičnine?
Po neuradnih informacijah Slovenske tiskovne agencije naj bi bila preiskava v NLB-ju povezana z domnevnimi nepravilnostmi in tožbami pri gradnji nepremičnine v Sarajevu. Preiskava naj bi bila tako sprožena na podlagi tožb zoper NLB in nekatere posameznike iz banke, ki so jih sprožili partnerji iz Bosne in Hecegovine, sarajevska družba Profin.

Profin Invest v stečaju je namreč pred meseci vložil kazenske ovadbe zoper vodilne v NLB-ju zaradi suma poslovne goljufije in 44,4 milijona evrov težko odškodninsko tožbo, zaradi česar po informacijah STA-ja danes policisti tudi opravljajo preiskavo v banki.

Sporna pogodba med NLB-jem in Profinom
Kot je pred meseci poročal časnik Večer, sta NLB in Profin, še ko je bil predsednik uprave banke Marjan Kramar, podpisali vrsto za slovenske bančnike neugodnih pogodb, s katerimi bi financirali in preplačali gradnjo novega poslovnega centra na elitni lokaciji v Sarajevu. Vmes se je zvrstilo veliko kadrovskih menjav v upravi NLB-ja, banka se je začela umikati, naročila pa je tudi izredno revizijo posla. Denarni tok je zastal in poslovna škoda je iz meseca v mesec rasla.

Bosanska stran je slovensko obtoževala goljufije in naklepnega povzročanja poslovnih težav, NLB naj bi želel izsiliti propad svojih poslovnih partnerjev. Ker pa je slovenska banka tudi največja upnica Profina, bi lahko tako poceni pridobila želene nepremičnine.

Profin za stečaj obtožuje NLB
Konec leta 2009 je uprava NLB pod vodstvom Boža Jašoviča naročila izredno revizijo projekta in notranjo preiskavo zaradi visokih postavk v projektni dokumentaciji. Cena zemljišča je po ocenah cenilcev NLB-ja znašala 7,2 milijona, bosanski cenilec pa jo je postavil na 22,7 milijona evrov, medtem ko je prodajna vrednost že postavljene zgradbe znašala 26,6 milijona. Po oceni revizije naj bi bila precenjena tudi gradbena dela v višini 10 milijonov evrov.

V Profinu za svoj stečaj obtožujejo NLB, po mnenju vodstva tega podjetja pa naj bi banka delovala po skrbno pripravljenem načrtu in investitorja naklepno pripeljala do nelikvidnosti, stečaja Profina in poceni pridobitve premoženja prek stečajne mase.